juli 29

0 comments

#10 Redenen Waarom Je Piano Moet Leren Spelen In 2020!

By Peter

juli 29, 2020


Er zijn veel redenen op te noemen waarom piano leren spelen goed voor je is. Het houd je bijvoorbeeld scherp, het geeft ontspanning en voldoening, maar bovenal is het een uitdaging om zelf muziek te maken. Het geeft je een goed gevoel als je een compleet muzieknummer foutloos hebt gespeeld op de piano. 

Voordat je het prachtig nummer Für Elise van Beethoven op de piano kan spelen, moet je natuurlijk eerst piano leren spelen. Om piano te leren spelen volg je pianolessen. Deze kan je bij een privé leraar bij een muziekschool volgen of je leert online piano spelen. 

Tegenwoordig zijn er veel goede online cursussen om piano of keyboard te leren spelen die een stuk goedkoper zijn dan een privé pianoleraar. 

Het voordeel van online pianolessen is dat je op je eigen tempo speelt. Heb je een keer een week geen tijd, dan stel je de les uit. Dit moet je natuurlijk niet te vaak doen, want om piano te leren spelen moet je veel oefenen en herhalen. 

Daarnaast krijg je bij online lessen ontzettend veel materiaal tot je beschikking om van te leren. Zoals instructie video’s en e-books. Tevens krijg je persoonlijke begeleiding. 

Piano leren spelen is eigenlijk hetzelfde als een taal leren die iedereen verstaat. Muziek prikkelt onze zintuigen, we raken ontroerd bij het horen van prachtige muziek. Maar wat als je nu zelf deze taal kan leren? 

We geven je daarom 10 redenen waarom je als kind of ouder piano wilt leren spelen.

1. Pianospelen verbetert je concentratie

Pianospelen verbeter je concentratie, geheugen, motoriek en ook de leerprestaties. Door piano te spelen blijf je actief. Je leert constant bij, waarbij je altijd gefocust en geconcentreerd achter de piano zit. Je verzwakt niet, waarbij je dus automatisch je concentratie vermogen traint. 

Eén verkeerde beweging met je vingers en je hebt al een valse noot te pakken. Dat wil je natuurlijk niet, waardoor je een constante concentratie vasthoudt. Hiermee train je dus je hersenen. Dit is voor zowel jong als oud goed. 

2. Piano spelen stimuleert gedragsontwikkeling bij kinderen

Piano spelen heeft een stimulerende werking op de gedragsontwikkeling bij kinderen. Daarnaast verbetert het de werking van de hersenen. Zo blijken kinderen die een muziek instrument beoefenen:

- Een hoger concentratie niveau hebben. 

- Betere rekenvaardigheid en taalontwikkeling te hebben. 

- Meer bereid zijn om andere te helpen. 

- Beter kunnen samenwerken. 

- Een fijnere motoriek ontwikkelen. - 

- In het algemeen beter presteren op school. 

3. Pianospelen geeft ontspanning

Pianospelen geeft ontspanning, net als ieder ander instrument waar je op leert spelen. De ene persoon puzzelt graag, de andere houdt van wandelen en weer anderen houden ervan om muziek te beoefenen. 

Het is een hobby die je ontspanning geeft. Even weg van de toch wel drukke maatschappij. Zowel voor jong als oud is het een vorm van ontspanning. 

4. Piano leren spelen is een uitdaging die je aangaat

Het is een uitdaging om iets nieuws te leren in het leven, daar hoort pianospelen ook bij. Je bent lerende, dus niet alle noten zullen gelijk perfect klinken. Dit kan wel eens enige frustraties met zich mee brengen. 

Maar ook daar leer je van, want uiteindelijk lukt het je wel om dat stukje melodie wat iedere keer verkeerd ging, als muziek in de oren te laten klinken. En dat geeft een kick! 

Uiteindelijk als je al een paar noten kan spelen en je het eerste melodietje helemaal foutloos hebt gespeeld, krijg je een euforisch gevoel over je heen. Je bent de uitdaging met jezelf aangegaan om het muzieknummer 100% foutloos te spelen. Uiteindelijk daag je, iedere keer als je nieuwe noten leert, jezelf uit. Dit houd je scherp en gefocust. 

waarom-piano-leren-spelen

5. Piano leren spelen stimuleert je om een stap verder te gaan

Door piano te leren spelen stimuleer je jezelf om iedere keer weer een stap verder te gaan. Het ligt dicht tegen de vorige reden aan dat het je uitdaagt. Stimuleren en uitdagen gaan dan ook vaak hand in hand. Het is bijvoorbeeld een stimulatie om de basis piano akkoorden te leren, zodat je veel sneller iets leuks kan spelen in plaats van saaie oefeningen. 

De saaie noten leren hoort ook bij piano leren spelen. Deze heb je nodig, net als de akkoorden, om volledige muzieknummers te maken. Door iedere noten te leren lezen, stimuleer je om een stap verder te gaan. 

De stap om aan het einde van je studieblok dat ene nummer volledig te kunnen spelen. Je vraagt jezelf dan niet meer af ‘waarom piano leren spelen’, die vraag is al beantwoord. Je wilt namelijk nog meer leren, een stap verder gaan om ook het volgende hoofdstuk van je muziekles af te ronden. En vervolgens nog beter worden in pianospelen. 

6. Training van je hersenen

Piano spelen is een fascinerende hobby waarbij je jouw hersenen traint. Wanneer je piano speelt gebruik je namelijk zowel je linker- als je rechterhand. Daarnaast bedien je ook nog de pedalen met je voeten. Je leert dus om verschillende dingen tegelijk te doen, waardoor je jouw hersenen traint. 

Vaak bespeelt de linkerhand voornamelijk de begeleidingspartij en akkoorden. De rechterhand speelt daar de melodie doorheen. De pedalen dienen om noten net dat beetje te dempen of juist er doorheen te laten klinken. 

Door piano te spelen verhoog je jouw motorische vaardigheden. Om je linker-, rechterhand en voeten aan te sturen en samen te laten werken moeten je hersenen hard werken. 

Er worden nieuwe verbindingen aangemaakt in je hoofd. Dit is niet allen goed om piano leren spelen, maar ook voor andere zaken. Zoals hoofdrekenen, organisatievermogen en taal ontwikkeling.

Lees ook eens: 5 manieren om online piano te leren spelen voor beginners

piano-spelen-training-hersenen

7. Samen muziek maken

Muziek maken is vaak een inspiratiebron. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Samen muziek maken is nog leuker, waardoor het een sociale bezigheid wordt. De piano is daarvoor een goed begeleidingsinstrument en kan makkelijk gecombineerd worden met andere instrumenten of zang. 

Een ander voordeel van de piano is dat je ook jezelf kunt begeleiden tijdens het zingen. Dan moet je alleen wel gezegend zijn met een mooie zangstem. Tegenwoordig tref je vaak in openbare gelegenheden een piano aan, waardoor het laagdrempelig is om muziek te maken. Alleen óf samen. 

8. Pianospelen verlaagt het stress niveau

Pianospelen verlaagt jouw stress niveau. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van stress. Zelf jongeren die nog op school zitten of net zijn gestart zijn met werken hebben al stress. Hoe vaak hoor je wel niet in je omgeving of lees je in de krant de onderzoeken van jongeren met stress. 

Niet alleen jongeren kampen met stress, wat dacht je van ouders met hun drukke gezinsleven en werk?

We leven in een gehaaste maatschappij waarbij we constant worden geacht te presteren. Je holt van afspraak naar afspraak en hebt altijd wat te doen. Voordat je het weet is het alweer avond en besef je dat de dag voorbij is gevlogen. Zonder dat je even een rust moment voor jezelf hebt genomen. 

Piano leren spelen is voor jou de sleutel naar ontspanning, een moment voor jezelf. Want zowel luisteren als het maken van pianomuziek verlaagt je stress niveau. 

9. Verhoging van zelfdiscipline

Wanneer je goed piano wilt leren spelen, zal je geregeld moeten oefenen en natuurlijk pianolessen moeten nemen. Dit vergt tijd en daarnaast zelfdiscipline. Je zal ongetwijfeld niet iedere dag zin hebben om te oefenen of weer een nieuwe pianoles te volgen. Je hebt daarvoor doorzettingsvermogen en zelfdiscipline voor nodig. 

Maar wanneer je jezelf ertoe zet, dus doorzet, hoor en zie je vanzelf de resultaten. En dat is het meer dan waard. Wanneer je weer een prachtig pianonummer zelf kan spelen, geeft dat een waanzinnig goed gevoel. Dit is waar je het voor doet! 

piano-spelen-verhoging-dscipline

10. De schoonheid van een akoestische piano

Het geluid van een akoestische piano is en blijft origineel en mooi. Iedereen kent het geluid van de prachtige houten akoestische piano met de volle en warme klanken. Een akoestische piano is daarnaast ook nog een pronkstuk in je interieur. De schoonheid van een akoestische piano, zowel qua uiterlijk als klank, is niet te overtreffen.

Alleen daarom wil je al piano leren spelen. Je slaat met je vingers om de toetsen, waardoor via een mechaniek de hamer tegen de lange snaren komen die zich in de klankkast bevinden. Door met gevoel de toetsen aan de slaan, kan je een echt diep pianospel aanbrengen. Door middel van de voet pedealen breng je nog meer effect aan in het piano muziekstuk. 

Natuurlijk kan je starten op een digitale piano, die een stuk goedkoper is in de aanschaf. Een keyboard of digitale piano laat de aangeslagen tonen horen via een versterker en speakers. Daarvoor zijn de klanken van een akoestische piano opgenomen en omgezet naar digitale informatie. 

Lees ook eens: Yamaha p45 digitale piano review

De dynamiek die je bij een akoestisch piano hebt, door de toetsen harder of zachter aan te slaan, heb je niet bij digitale piano. Tevens geven de pedalen ook niet hetzelfde geluid en effect als bij een akoestisch piano. 

Hoe dan ook, piano leren spelen kan op beide instrumenten. Zowel op de akoestische piano als op de digitale piano. Het gaat er uiteindelijk om dat je muziek leert maken op de piano. 

Wil jij ook piano leren spelen?

Piano leren spelen doe je omdat het waanzinnig leuk is. Het daagt je uit, je concentratie vermogen blijft op peil en bovenal je onderhoud je geest! Het is goed voor je ontwikkeling, het verbetert de coördinatie en je visuele geheugen. 

Wil jij ook piano leren spelen? Het is toch een fantastische uitdaging om straks iedereen om je heen te verbazen met jouw pianokunsten?

Een goede online cursus die wij je kunnen aanbevelen is de online pianoles René Knops. In slechts 12 weken kan jij al goed piano spelen. René geeft gedurende de online training ook advies en coacht je. Het is een prettig manier van muziek leren spelen. 

De cursus bevat alle informatie die jij nodig hebt om piano te leren spelen. Niet alleen e-books, maar er zijn ook handige instructie video’s waarin René stap voor stap uitlegt en voordoet hoe je piano speelt. 

Je leert natuurlijk noten lezen en akkoorden te spelen. Je kunt spelen wanneer het jou uitkomt, daarom is het de beste manier om piano te leren spelen. Overigens zijn de pianolessen van René zowel voor beginners als voor gevorderde spelers. Je kan ook een gratis proefles volgen om het te proberen.

Als laatste, vergeet niet dat piano spelen voor jong en oud is. Wij wensen je in ieder geval succes met jouw persoonlijke uitdaging om piano te leren spelen! 

Tip: Lees mijn Pianoles van René review!

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!