juni 12

0 comments

Top 5 Beste Yamaha Keyboards Om Te Kopen

By Peter

juni 12, 2021


Elke toets die je aanslaat geeft een andere belevenis aan jouw muziekspel. Muziek doet veel met mensen. Het verbindt, het geeft rust, het geeft energie en het spreekt vaak zonder woorden. Dit gevoel kun je niet waarmaken zonder een goed instrument. Bij het gebruik van een keyboard kun je meer dan alleen toetsen aanslaan. Hier zitten veel meer mogelijkheden op. Een van de bekendste keyboard makers is Yamaha. Ben jij op zoek naar een keyboard van Yamaha

Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Ik vertel je namelijk graag wat meer over Yamaha als bedrijf, maar nog belangrijker waar je op moet letten bij het kopen van een keyboard. Om je een duwtje in de goede richting te geven heb ik een top 5 samengesteld van de beste Yamaha keyboards om te kopen. Ik weet zeker dat jouw favoriet hiertussen staat.

Geschiedenis van Yamaha instrumenten

Zoals ik al aangaf in de intro van deze tekst is Yamaha een van de bekendste makers onder de muziekinstrumenten. Daarbij ook wel een van de allergrootste te noemen. Yamaha produceert al meer dan 130 jaar muziekinstrumenten. In 1887 was een orgel het eerste instrument dat Torakusu Yamaha bouwde. Vanaf 1900 kwamen daar piano’s en vleugels bij. Rond het jaar 1970 werden ook digitale piano’s en keyboards toegevoegd aan het assortiment. 

Na de Tweede Wereldoorlog begon de Yamaha Corporation ook met het ontwerpen en maken van motorfietsen. In het eerste jaar werden er maar liefst 125 motoren gemaakt. De Yamaha Motor Corporation werd uiteindelijk een zelfstandig bedrijf en stond los van het Yamaha concern dat zich richt op instrumenten., Al met al kun je wel stellen dat Yamaha ontzettend veel verstand heeft van kwaliteit, materialen en de veranderingen door de jaren heen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer nieuwe, innovatieve instrumenten op de markt komen. Waaronder ook een aantal fantastische keyboards waar je later in dit artikel meer over zal lezen.

Verschil tussen Piano en een Keyboard

Je zult vast begrijpen dat er een enorm verschil zit tussen een echte piano en een keyboard. Dankzij de technologie van nu zullen de klanken van een keyboard steeds meer op een piano lijken. Het authentieke geluid van een hamer die tegen een snaar slaat is alleen moeilijk te evenaren. Een echte kenner zal hier dan ook bijna altijd een verschil in horen. Dat maakt ook dat het grootste verschil tussen de twee instrumenten toch echt het materiaal is. Een piano is vaak gemaakt van hout, echte snaren en een hamer. Een keyboard is elektronisch en zal daardoor alle oorspronkelijke geluiden nabootsen. Hierbij speelt ook het gevoel een rol. Bij een piano voel je de weerstand van de snaren. Bij een keyboard is dat niet zo, maar niet als je een keyboard kiest die aanslaggevoelig is.

Het voordeel van een keyboard is wel dat je ontzettend veel opties hebt. Bij een piano is dat weer niet zo. Je kunt met een keyboard namelijk verschillende instrumenten bespelen of gebruiken om je eigen muziek te maken. Zo kun je als het ware een eigen band samenstellen. Wil je zowel thuis als in een studio spelen? Dan kun je een keyboard gemakkelijk meenemen. Een piano is niet te tillen en zul je dus niet zo snel van de ene naar de andere locatie verplaatsen. Bij het kopen van je eerste keyboard kun je beter gaan voor een instapmodel van een A-merk zoals Yamaha, dan voor een duurder keyboard van een wat minder bekend merk. Yamaha is na zoveel jaren koning op het gebied van kwaliteit en geluid. Ook zullen deze keyboards veel waarde behouden op het moment dat je deze wilt gaan doorverkopen.


yamaha

Doordat een keyboard over het algemeen erg compact is brengt dit ook andere voordelen met zich mee in tegenstelling tot een piano. De toetsen hoef je namelijk niet te stemmen. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Niet alleen zijn de kosten voor het onderhoud een stuk lager, maar ook de kosten voor het instrument zelf. Een tweedehands piano kost al gauw nog duizenden euro’s. Dat scheelt wel een met een keyboard van een paar honderd euro. Daarnaast kun je een keyboard gemakkelijk bij het raam of verwarming zetten, omdat deze gemaakt zijn van kunststof of andere materialen. Een piano is hiervoor niet geschikt omdat dit slecht is voor het hout of voor de toetsen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een keyboard

De prijzen van keyboards kunnen erg verschillen. Voor 100 euro kun je al een keyboard hebben, maar er zijn ook keyboards van bijna 4000 euro. Het is maar net waar je naar op zoek bent en hoeveel je bereid bent hiervoor uit te geven. Om te weten waar je nu precies naar op zoek bent zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een Yamaha keyboard.

  • De prijs: Bepaal voor jezelf eerst een prijscategorie waar je sowieso binnen wilt blijven. De duurdere keyboards zullen daarbij afvallen
  • De aanslaggevoeligheid: wil je graag een keyboard dat net zoals een piano aanslaggevoelig is? Let hier dan goed op. Dit hebben ze namelijk niet allemaal.
  • Opslagmogelijkheden: Als je graag eigen muziek wilt maken is het belangrijk dat een keyboard de optie heeft om dit voor je op te slaan. Bijvoorbeeld door een USB-poort of de optie om het keyboard aan je computer te koppelen
  • De klank: een van de belangrijkste aspecten van een instrument is het geluid dat het maakt. Door de klant van een keyboard goed te testen kun je het beste voor de aankoop een stukje spelen.

Top 5 Beste Yamaha keyboards

Eindelijk zijn we aangekomen naar het lijstje met mijn favorieten. De top 5 beste Yamaha keyboards om te kopen. Ik kan je alvast zeggen, voor elk budget en elke gelegenheid is er wel een keyboard te vinden. Ben je een beginner en moet je nog van alles leren? Geen paniek, ook daar is een keyboard van Yamaha voor te vinden. Daarnaast zijn ook voor de echte professionals, fantastische keyboards te vinden die zo mee kunnen op het podium.

Yamaha PSR-E463 keyboard

Om met een van de meeste populaire beginners keyboard te beginnen, gaan we het hebben over de Yamaha PSR-E463 keyboard. Dit keyboard staat bekend om zijn compleetheid, zeker in deze prijsklasse. Voor nog geen 300 euro heb je dit instrument namelijk al in huis. Niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden is dit een perfect keyboard. Het beschikt over 235 automatische begeleidingen en klanken zoals een piano, drums, orgel, noem het maar op.

Yamaha PSR-E463 keyboard

Door beginnende gebruikers wordt dit keyboard ervaren als een goede begeleiding. Dit doordat het keyboard automatisch muziek kan spelen waar je zelf overheen kunt spelen. Ideaal om aan de hand hiervan te leren dus. Dit kan door de Groove Creator. Als je muziek hebt gemaakt kun je dit gemakkelijk opslaan door een USB aan te sluiten aan het keyboard. Dit keyboard levert prachtig geluid en bevat alle kwaliteit die je van een Yamaha keyboard kunt verwachten.

Yamaha PSR-EW410 keyboard

Wil je echt klinken als een volwaardige band? Dan is de Yamaha PSR-EW410 echt iets voor jou. Voor 400 euro kun je maar liefst 758 instrumenten beluisteren en bespelen en kun je net zoals bij het voorgaande keyboard kiezen uit 235 begeleidende muziekstijlen. Het klavier van de EW410 is een octaaf breder dan de PSR-E463, hierdoor heb je meer speelruimte. Dit keyboard heeft een maximale polyfonie van 48.

Yamaha PSR-EW410 keyboard

Ondanks de vele mogelijkheden is dit keyboard makkelijk te bedienen door het duidelijke display. Door andere muzikanten worden de klanten als erg mooi ervaren. Ook reageren de toetsen goed op de aanslag. Ook al heeft dit keyboard een flink klavier en goede speakers, alsnog is deze prima draagbaar. Om het keyboard van de ene naar de andere locatie te vervoeren is dus geen probleem.

Yamaha PSR-F51 keyboard

Voor de echte beginners die nog niet zoveel afweten van pianospel is dePSR-F51 een fantastisch goede optie. Dit keyboard heeft alles wat je in het begin nodig hebt en is niet te overweldigend als het gaat om opties en knopjes. Je kunt dus gemakkelijk overzien wat er allemaal mogelijk is. Zo kun je met 30 voorgeprogrammeerde muziekstukken meespelen en kiezen uit 120 verschillende instrumenten. Dit keyboard heeft 61 toetsen en ingebouwde luidsprekers. In de studio of gewoon op je kamer kun je dus luid en duidelijk het een en ander uitproberen. Wil je niemand tot last zijn? Dan kun je gewoon een koptelefoon aansluiten met een 3.5 mm jack.

Yamaha PSR-F51 keyboard

Dit keyboard werkt op stroom en kun je dus aansluiten aan het stopcontact. Moet je naar een locatie waar dit niet mogelijk is? Dan kun je het keyboard ook gebruiken met 6 AA-batterijen. De prijs-kwaliteitverhouding van de PSR-F51 is uitstekend. Het is een erg leuke starterset voor beginners om van alles uit te proberen. Voor dit keyboard kun je eventueel ook nog een onderstel aanschaffen.

Yamaha PSR-SX700 workstation keyboard

Heb jij behoefte aan zo veel mogelijk opties en de beste kwaliteit? Kijk dan eens naar de PSR-SX700. Hiervoor moet je wat dieper in de buidel tasten, maar elke gevorderde pianist kan met dit keyboard zijn geluk niet op. In totaal heeft dit keyboard 400 stijlen en wel 1507 klanken om uit te kiezen. Ook bevat het workstation keyboard een nieuwe user-interface met touchscreen en 400 MB geheugen. Dit keyboard heeft 61 toetsen. Alle functies hiervan kun je gemakkelijk via het touchscreen bedienen. Dit keyboard-workstation heeft authentieke klanken wat elke muziekspel een fantastische belevenis maakt.

Yamaha PSR-SX700 workstation keyboard

Dit Yamaha keyboard is onder andere voorzien van 2 pedaal ingangen en geeft je de mogelijkheid om een microfoon of gitaar in te pluggen. Andere gebruikers zijn supertevreden over dit keyboard. In het begin kan het even zoeken zijn door de opties op het touchscreen, maar zodra je dat onder de knie hebt klinken de styles en voices fantastisch.

Yamaha Genos 76 toetsen keyboard workstation

Ben je van plan om voor een high-end workstation keyboard te gaan welke van alle gemakken voorzien is? Dan is de Yamaha Genos 76 zeker aan te raden. Voor 3799 euro heb je dit keyboard in huis. Dat is wel even slikken natuurlijk, maar je zult hier geen spijt van krijgen.

Yamaha Genos 76 toetsen keyboard workstation

Met 76 toetsen en maar liefst 1652 voices, 550 stijlen, 216 arpeggio’s en 58 drumkits is dit keyboard ongetwijfeld een van de breedst uitgeruste op de markt. Door Articulation Element Modeling-techniek zijn de weergave van de verschillende instrumenten niet van echt te onderscheiden. Met de VCM-technologie die ook wordt gebruikt bij Yamaha mengtafels is de kwaliteit van distortion, rotary speaker en reverb ontzettend goed. Vergelijkbaar met studiokwaliteit.

Dit keyboard beschikt over een polyfonie van 256 en is hiermee vooral geschikt voor gevorderden en professionals. De reviews over deze workstation van Yamaha zijn alleen maar lovend. Zo vindt de een dit keyboard zeer uitgebreid en kwalitatief niet te overtreffen. De ander bevalt dit keyboard ook erg goed. Een echte aanrader dus.

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!