Wat is een stemapparaat?

Ben je de trotse eigenaar van een gitaar? Speel je ook regelmatig op jouw gitaar? Dan is het van cruciaal belang om regelmatig de snaren van jouw gitaar te stemmen. Hoe je dat kunt doen? In principe heb je hier altijd een stemapparaat voor nodig.

Eigenlijk is een stemapparaat voor elke gitarist onmisbaar. Ongeacht hoeveel ervaring je hebt (of hoe goed je bent), kun je niet zonder een stemapparaat. Met een stemapparaat kun je namelijk écht de klanken van jouw gitaar verbeteren.

In dit kennisbank artikel geven wij graag antwoord op de vraag ‘Wat is een stemapparaat?’. We bespreken niet alleen wat dit voor een apparaat precies is, maar ook hoe je een stemapparaat kunt gebruiken. Als afsluiter van dit artikel vind je ook nog meer informatie over de verschillende soorten stemapparaten!

Wat kun je precies met een stemapparaat?

Kun je met een stemapparaat alleen de snaren van jouw gitaar stemmen? Nee, daarmee doen we een stemapparaat echt tekort. Met een stemapparaat ben je namelijk ook in staat om alle snaren perfect op elkaar af te stemmen. Om dit te kunnen verduidelijken, leggen we graag uit hoe je een stemapparaat kunt gebruiken.

Een stemapparaat is een digitaal apparaat met een vrij slimme functie. Het apparaat is namelijk in staat om de tonen van jouw gitaar op te vangen, waarna het apparaat de toon weer doorgeeft aan jouw gitaar. Daarbij geeft het stemapparaat ook aan of het instrument zuiver klinkt of niet.

Mocht het apparaat níet zuiver klinken, zie je direct op het stemapparaat hoe je dit aan kunt passen. Op het stemapparaat zie je eigenlijk precies hoe je de snaren vervolgens op de juiste manier kunt gaan stemmen.

Stel nou dat je de snaar A van jouw gitaar wilt gaan stemmen. Je speelt dan snaar A op jouw gitaar, waarbij je de toon van deze snaar op laat meten door het stemapparaat. Op het stemapparaat zie je vervolgens wat de huidige toon van snaar A is en wat de juiste toon van snaar A zou moeten zijn. Aan de hand van de instructies kun je vervolgens de toon van snaar A aan gaan passen. Hiermee weet je dus eigenlijk jouw volledige gitaar perfect te stemmen.

Heb je nog geen stemapparaat? Hier kun je er een voor een paar euro bestellen.

Hoe gebruik je een stemapparaat?

Je hebt hierboven reeds kunnen lezen hoe je een stemapparaat kunt gebruiken. Wij willen dit echter graag nog verder verduidelijken met een handige video. In onderstaande video zie je precies hoe je een snaar kunt stemmen met behulp van een stemapparaat:

Als je hier meer over wilt weten dan kun je ook mijn artikel ‘hoe kun je je gitaar stemmen met een stemapparaat’ lezen.

Tussen welke soorten stemapparaten kun je kiezen?

De ontwikkelingen in de gitaarwereld hebben in de afgelopen jaren niet stilgestaan. Integendeel zelfs; de ontwikkelingen zijn vrij hard gegaan. Dat is dan ook terug te zien in het aanbod van stemapparaten. Je hebt tegenwoordig de keus tussen meerdere varianten:

  • Een stemapparaat met jack-ingang
  • Een stemapparaat met microfoontje
  • Een stemapparaat met jack input-output
  • Een ingebouwd stemapparaat in het pedaal of in de versterker

Een stemapparaat met jack-ingang

Een stemapparaat met jack-ingang kun je rechtstreeks op jouw gitaar plaatsen. Zodra je de snaar van een gitaar aanraakt, meet het apparaat direct de trilling op. Deze trilling wordt direct beoordeeld, waarna je op de stemapparaat kunt zien of de toon van de betreffende snaar naar wens is.

Een stemapparaat met jack-ingang is handig op rumoerige plekken. Veel geluid in de omgeving is namelijk níet van invloed op de werking en meting van dit stemapparaat.

Een stemapparaat met microfoontje

Je kunt ook kiezen voor een stemapparaat met een microfoontje. Hier bestaan overigens meerdere varianten van: een app op jouw smartphone is hier een voorbeeld van, maar dat geldt ook voor een clip-on. Het microfoontje is in ieder geval in staat om de toon van de snaar op te meten, waardoor je direct ziet hoe je de snaar kunt stemmen.

gitaar-stemmen-stemapparaat

Een stemapparaat met jack input-output

Dit apparaat kun je aansluiten tussen de gitaar en de versterker in. Zodra je één snaar aanraakt, meet de jack input-output precies de toonhoogte is. Je ziet dan ook direct of de snaar goed gestemd is. Een absoluut voordeel van een dergelijk stemapparaat is de nauwkeurigheid.

Het stemapparaat met jack input-output zit dírect achter de gitaar, waardoor de tonen bijzonder zuiver opgevangen worden. De nauwkeurigheid van dit stemapparaat is dan ook subliem te noemen.

Een ingebouwd stemapparaat in het pedaal of in de versterker

Wil je het helemaal goed doen? Dan kies je voor een ingebouwd stemapparaat in het pedaal of in de versterker. Dit stemapparaat wordt door professionals op het podium gebruikt en is zeker niet voordelig te noemen. Je kunt echter hiermee wel perfect de toonhoogte van de snaren van jouw gitaar meten.

Wat is het beste stemapparaat?

Welk van bovengenoemde stemapparaten is nou de beste keuze? Eigenlijk bestaat er geen ‘beste keuze’. Jouw uiteindelijke keuze is namelijk afhankelijk van jouw eigen voorkeuren, jouw budget en jouw wensen. Zet dus goed jouw voorkeuren op een rijtje, bepaal hoeveel geld je uit wilt/kunt geven en ga vervolgens gericht op zoek naar het beste stemapparaat.

Kun je een stemapparaat ook voor andere instrumenten gebruiken?

In dit artikel hebben we de nadruk gelegd op een stemapparaat voor een gitaar. Het is echter goed om te weten dat je met een stemapparaat óók andere instrumenten kunt stemmen. Ook een basgitaar, een viool, een ukelele en een harp kunnen met een stemapparaat gestemd worden.

Let dus bij het vergelijken van de stemapparaten ook goed op de exacte toepassingsmogelijkheden. Mocht je meerdere van bovengenoemde instrumenten hebben, zou het prettig zijn als je deze instrumenten met slechts één stemapparaat kunt stemmen.

Gitaar leren spelen met een A tot Z stappenplan? Lees mijn Gitaarles van Koen review eens!

stemapparaat-gitaar-stemmen