Hoe Leer Ik Gitaar Spelen? Dit Zijn De #3 Beste Manieren!

hoe-leer-ik-gitaar-spelen

Is het jouw grote droom om de mooiste liedjes zelf op jouw gitaar te kunnen spelen? Dan sta je aan de vooravond van een leuke uitdaging. Een gitaar is niet alleen een prachtig instrument om te bespelen, maar het is ook een vrij complex instrument. Je moet meerdere technieken onder de knie krijgen én je moet een goed gevoel bij de gitaar zien te krijgen.

Hoe je gitaar kunt leren spelen? Daar heb je meerdere mogelijkheden voor, waar je in dit artikel meer over kunt lezen. In dit artikel bespreek ik namelijk de drie mogelijkheden die je hebt om gitaar te leren spelen, waarbij ik me richt op mijn eigen ervaringen. Ook bespreek ik nog aan wat andere gitaristen aanraden en wat onderaan de streep dus de meest verstandige keuze is.

Heb jij deze gratis 7-daagse online gitaarlessen al gevolgd? Meld je direct aan!

Mogelijkheid 1: lessen op een muziekschool volgen

In nagenoeg elke grotere plaats zijn wel één of meerdere muziekscholen te vinden. Bij deze muziekscholen is de kans groot dat je gitaarlessen kunt gaan volgen, aangezien dit één van de populairste instrumenten is. Maar, is het aan te raden om de lessen bij een muziekschool te gaan volgen? In mijn ogen brengt dit zeker de nodige voordelen met zich mee, maar wegen de nadelen toch zwaarder.

Mijn persoonlijke bevindingen

Toen ik zelf met gitaar spelen begon, bestond er nog geen internet. Ik kon daardoor eindelijk maar op één manier de fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgen: door naar een muziekschool te gaan. Met de kennis van nu was dit echter niet de meest ideale manier.

Als je de lessen op een muziekschool moet volgen, ervaar je al snel een gebrek aan flexibiliteit. Je moet namelijk op vaste tijdstippen naar de muziekschool toe, terwijl het leven tegenwoordig juist zo dynamisch is. Op het moment dat je bijvoorbeeld een weekje op vakantie wilt gaan, mis je alweer één gitaarles.

Uiterst spijtig, aangezien de meeste muziekscholen ook forse tarieven hanteren.

Naar mijn bescheiden mening is de prijs-kwaliteitverhouding bij de verschillende muziekscholen dan ook niet perfect te noemen. Daarnaast ben je afhankelijk van de muziekleraar en afhankelijk van de vaste tijdstippen. In mijn ogen is het tegenwoordig dan ook niet meer verstandig om gitaarlessen op een muziekschool te volgen.

gitaar-leren-spelen-muziekschool

Mogelijkheid 2: kennis via YouTube opdoen

Als je op YouTube ‘Gitaar leren spelen’ op ‘Gitaar leren voor beginners’ intypt, krijg je onwijs veel verschillende video’s voorgeschoteld. Zo op het eerste oog lijkt dit dan ook een prima manier om gitaar te leren spelen. Maar, is dat ook zo? Ook deze mogelijkheid heb ik als proef op de som genomen, waardoor ik je ook hierover op de juiste manier kunnen informeren.

Mijn persoonlijke bevindingen

In de afgelopen jaren is YouTube onwijs populair geworden. Dit is niet alleen te zien aan het aanbod van gitaar filmpjes op YouTube, maar ook aan de hoeveelheid views. Desalniettemin ben ik allerminst overtuigd van deze leer optie. Sterker nog: in mijn ogen is dit de slechtste mogelijkheid om gitaar te gaan leren spelen.

Waarom ik die mening toegedaan ben? Nou, bij het gitaar leren spelen is het onwijs belangrijk dat je de juiste basis onder de knie krijgt. Aan de hand van deze basis kun je vervolgens verder bouwen; je kunt dit dan ook vergelijken met de fundering van een huis. Zonder een stevige fundering is het niet mogelijk om een huis van drie verdiepingen te bouwen.

Zonder de juiste basiskennis omtrent gitaar spelen is het ook niet mogelijk om jouw niveau flink te gaan verhogen. Als je zelfstandig via YouTube aan de slag gaat, is de kans simpelweg te groot dat je de essentie van bepaalde technieken gaat missen. Mijn advies is dan ook om zéker niet zelfstandig via YouTube aan de slag te gaan.

O ja, een belangrijk voordeel hiervan is overigens wel dat dit volledig gratis is. Maar, het gezegde luidt niet voor niets ‘goedkoop is duurkoop’. Alle tijd die je aan deze mogelijkheid gaat besteden, is namelijk zonde van jouw tijd. Je kunt daarom vele malen beter voor de hieronder besproken mogelijkheid kiezen!

gitaar-leren-spelen-youtube

Mogelijkheid 3: een online gitaarcursus volgen

Zo, je hebt hierboven alvast kennis kunnen maken met twee verschillende mogelijkheden om gitaar te leren spelen. Je hebt echter ook kunnen lezen dat beide mogelijkheden niet aan te raden zijn. Welke mogelijkheid ik dan wel aan kan raden? Dat is het volgen van een online gitaarcursus.

Mijn persoonlijke bevindingen

Wat mij betreft kun je het beste gitaar leren spelen met behulp van een online cursus. Deze online cursus stelt jou in staat om snel op een interactieve manier de juiste technieken onder de knie te krijgen. Bovendien kan de ontwikkelaar van de cursus jou van tips voorzien, kun je tussentijds video’s van jouw gitaarspel doorsturen en kun je meer en meer progressie gaan boeken.

Bijkomend voordeel is dat je niet al te veel voor een online gitaarcursus hoeft te betalen. Voor sommige cursussen betaal je zelfs minder dan 100 euro; voor dat bedrag krijg je echt onwaarschijnlijk veel waar voor je geld. Ten opzichte van een muziekschool ben je dan ook een stuk minder geld kwijt.

Ondertussen geniet je ook nog van de nodige flexibiliteit. Bij een online gitaarcursus bepaal je namelijk volledig zelf waar en wanneer je de lessen gaat volgen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een gitaar en een werkende internetverbinding. Al met al ben ik zéér te spreken over het volgen van een online gitaarcursus.

Wat is de beste online gitaarcursus?

Heb jij interesse om een online gitaarcursus te gaan volgen? Dan ben je ongetwijfeld direct benieuwd naar wat de beste online gitaarcursus nou exact is. Persoonlijk ben ik fan van de cursussen van Koen Snoek. Hij is zelf een ervaren gitarist en hij heeft zich nu als doel gesteld om beginnende gitaristen te gaan helpen.

Dit heeft hij in de afgelopen jaren dan ook met verve gedaan. Bovendien heeft hij meerdere cursussen weten te ontwikkelen, waardoor je altijd wel een geschikte cursus kunt vinden.

Lees ook eens mijn Gitaarles van Koen review en ervaringen als je hier nieuwsgierig naar bent.

Wat raden andere gitaristen aan?

Heb jij de grote droom om goed gitaar te kunnen spelen? Dan heb je hierboven kunnen lezen dat je wat ons betreft het beste voor een online gitaarcursus kunt kiezen. Maar, hoe staan andere gitaristen daar nou tegenover? Raden andere gitaristen jou óók aan om een online gitaarcursus te gaan volgen? Ik ben op onderzoek gegaan!

Ik ben op zoek gegaan naar beoordelingen op het internet over verschillende online gitaarcursussen. Al snel kwam ik erachter dat nagenoeg alle gitaristen onwijs te spreken zijn over een online gitaarcursus. Dat bewijzen onder meer de volgende beoordelingen overduidelijk:

Slotwoord

Wil jij graag gitaar leren spelen? Dan kun je maar één juiste keuze maken: je kunt het beste een online gitaarcursus gaan volgen. Dat is niet alleen mijn persoonlijke mening, maar is ook de mening van veel andere gitaristen. Ga daarom direct op zoek naar de beste online gitaarcursus en start direct met de lessen. Veel plezier en succes!

Heb jij deze gratis 7-daagse online gitaarlessen al gevolgd? Meld je direct aan!