Wat Is Gitaartablatuur? + De Voordelen & Nadelen!

wat-is-gitaartablatuur

Ben jij een gitaarcursus aan het volgen? Of volg je lessen bij een muziekschool? In beide gevallen is de kans groot dat je hierbij gebruik maakt van het notenschrift. Dit is een vrij traditionele manier om af te kunnen lezen welke snaren je op welk moment aan moet slaan.

Door de jaren heen hebben we in de gitaarwereld met de nodige ontwikkelingen te maken gehad. Dat heeft ook tot de komst van gitaartablatuur geleid. Gitaartablatuur, ook wel gitaar tabs genoemd, kan gezien worden als de opvolger van het traditionele notenschrift. In dit artikel geven wij graag antwoord op de vraag ‘Wat is gitaartablatuur?’.

Waarvoor dient gitaartablatuur?

Gitaartablatuur is eigenlijk niks meer dan een overzicht met zes horizontale lijnen. De bovenste lijn staat voor de dunste snaar van jouw gitaar, terwijl de onderste lijn voor de dikste snaar van jouw gitaar staat. Op deze horizontale lijnen worden vervolgens getallen geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld als volgt eruit zien:

1   ——–2——-

2   —–1———-

3   ———-0—–

4   ————0—

5   –3————–

6   —2————-

Het is de bedoeling dat je gitaartablatuur altijd van links naar rechts leest. De genoemde getallen geven per snaar aan op welk moment je de snaar aan moet raken en welke toon je daarbij moet hanteren. Bij bovenstaand gitaartablatuur zou dat moeten leiden tot het volgende gitaarspel:

 • Allereerst sla je de 3e toon op de 5e snaar aan
 • Vervolgens sla je de 2e toon op de 6e snaar aan
 • Vervolgens sla je de 1e toon op de 2e snaar aan
 • Vervolgens sla je de 2e toon op de 1e snaar aan
 • Vervolgens sla je de 3e snaar ‘los’ aan; dit betekent dat je de snaar aanslaat zonder je vinger op de toets te zetten
 • Vervolgens sla je ook nog de 4e snaar los aan.
wat-is-gitaartablatuur

Wat heb je aan gitaartablatuur?

Je hebt hierboven een simpel voorbeeld van gitaartablatuur kunnen vinden. Zoals je aan de toelichting ook hebt kunnen zien, kun je enkele dingen aan de hand van een gitaartablatuur aflezen:

 • De positie van jouw vingers op de hals
 • De snaren van de gitaar
 • De volgorde waarin de tonen gespeeld moeten worden
  • Uitgewerkt per snaar

Als je met gitaartablatuur aan de slag gaat, is het zaak om het schema altijd van links naar rechts te lezen. Je ziet daarbij bij een bepaalde snaar als eerste op de horizontale lijn een cijfer staan; in bovenstaand voorbeeld is dat bij snaar 5 het getal 3.

Dit betekent dat je op de 5e snaar de 3e toon aan moet slaan. Als je dat gedaan hebt, ga je direct door naar het volgende cijfer dat je op de horizontale lijnen tegenkomt (gekeken van links naar rechts). In bovenstaand voorbeeld is dat dus de 6e snaar waarbij je de 2e toon aan moet slaan.

Door de gitaartablatuur strikt op te volgen, weet je precies wanneer je welke toon aan moet slaan. Het schema laat duidelijk zien op welk moment je welke noot op welke snaar aan moet slaan!

Lees ook: kan je gitaar leren spelen zonder noten?

Wat zijn de voordelen van gitaartablatuur?

Voor elke beginnende gitarist is het gebruik maken van gitaartabs absoluut aan te raden. Dit schrift is namelijk een stuk makkelijker af te lezen dan het notenschrift. Als je gebruik van gitaartablatuur gaat maken, ben je dus sneller in staat om prachtige liedjes op jouw gitaar te spelen.

Bovendien is de basis van gitaartablatuur relatief simpel te begrijpen. Bovenstaand schema is relatief simpel, maar spreekt hoogstwaarschijnlijk wel direct tot de verbeelding. Over het algemeen kost het je dus niet heel veel tijd om gitaartabs onder de knie te krijgen.

Ook is het prettig dat er enkele liedjes zijn die je al snel met behulp van gitaartabs kunt spelen. Het gaat daarbij onder meer om de liedjes Altijd is Kortjakje Ziek, Smoke On The Water, Vader Jacob en Happy Birthday. Deze liedjes zijn prima te bespelen op een gitaar met behulp van de gitaartabs.

voordelen-gitaartablatuur

Wat zijn de nadelen van gitaartablatuur?

Het voordeel van gitaartablatuur is dus dat het makkelijk af te lezen is. Dat geldt echter alleen voor de basis. Naarmate je beter en beter gitaar gaat leren spelen, worden de gitaartabs namelijk ook een stuk ingewikkelder. Zo zie je plots allerlei tekens en symbolen op de horizontale lijnen verschijnen: p, h, /, \, X, ~ en ^ zijn hier voorbeelden van.

Deze symbolen staan voor een bepaalde techniek die je op dat moment moet gebruiken. Gitaartablatuur wordt daarmee wel iets ingewikkelder, aangezien je zowel cijfers als technieken op de horizontale lijnen ziet verschijnen. In de basis is gitaartablatuur dus makkelijk af te lezen, maar het kan al snel vrij ingewikkeld worden.

Daarnaast is gitaartablatuur uitsluitend geschikt voor één instrument. Het traditionele notenschrift is geschikt voor alle muziekinstrumenten, maar gitaartablatuur is alleen bedoeld voor (beginnende) gitaristen.

Tot slot is het goed om te weten dat je véél dingen ook niet aan gitaartablatuur af kunt lezen. Je weet bijvoorbeeld niet precies welke vingers je moet gebruiken bij het aanslaan van de snaren én je moet ook niet de lengte van de noot. Met name het laatstgenoemde nadeel is cruciaal, aangezien jezelf op die manier geen ritme kunt creëren. Als je met gitaartablatuur een liedje wilt spelen, moet je dus het ritme van dit nummer zelf kennen.

Al met al biedt gitaartablatuur zowel voor- en nadelen. Is gitaartablatuur voor jou geschikt? Daar kun je eigenlijk maar op één manier achter komen: experimenteren met gitaartablatuur. Experimenteer ook met het traditionele notenschrift en bepaal voor jezelf wat je prettiger vindt. Veel succes!

Online gitaar leren spelen?

Tegenwoordig is het online gitaar leren spelen enorm populair aan het worden. Zelf heb ik de cursus van Koen Snoek gevolgd en deze kan ik je enorm aanraden.

Lees mijn Gitaarles van Koen review eens als je hier meer over wilt weten. Je kan ook gratis lessen volgen om te kijken of je het wat vindt.

Dit doe je door hier te klikken en je aan te melden.

gratis-proefcursus-gitaar-leren-spelen-koen-snoek-268x450-268x450-1-244x350