Hoe kun je je gitaar stemmen met een stemapparaat?

hoe-kun-je-je-gitaar-stemmen-met-een-stemapparaat

Vind je het leuk om op jouw gitaar te spelen? Wil je graag ook het beste gitaarspel in jezelf naar boven (blijven) halen? In dat geval is het pure noodzaak om over de juiste apparatuur te beschikken. Zo moet je bijvoorbeeld de beschikking over een goede gitaar hebben, maar je hebt ook verschillende randapparatuur nodig.

Voor elke gitarist is het van belang om de beschikking over een stemapparaat te hebben. Met een stemapparaat kun je de snaren van jouw gitaar perfect stemmen, zoals je in ons artikel ‘Wat is een stemapparaat?’ volledig kunt lezen.

Dit artikel vormt eigenlijk het vervolg op het artikel ‘Wat is een stemapparaat?’. In dit artikel bespreken we namelijk hoe je jouw gitaar kunt stemmen met een stemapparaat. Na het lezen van dit artikel weet je dus exact welke voorbereidingen je moet treffen én welke handelingen je uit moet voeren.

In het kort: waarom een stemapparaat gebruiken?

Als je jouw favoriete lied op de gitaar speelt, wil je uiteraard dat alles zo zuiver mogelijk klinkt. Het is echter een feit dat de snaren na verloop van tijd niet meer perfect afgesteld staan. Als dat het geval is, merk je dat niet meer alle tonen even zuiver zijn.

Dát kun je perfect verhelpen door gebruik te maken van een stemapparaat. Met een stemapparaat weet je de snaren van jouw gitaar weer te perfectioneren, waardoor je weer van de meest zuivere tonen kunt genieten. Onder aan de streep is een stemapparaat dus voor elke gitarist onmisbaar.

Overigens kun je een stemapparaat ook voor andere instrumenten gebruiken. Zo kun je dit apparaat ook gebruiken voor een viool, voor een harp, voor een basgitaar en voor een ukelele. Ook die apparaten kun je moeiteloos stemmen met behulp van een stemapparaat.

Het gebruik maken van een stemapparaat

Wil je graag de snaren van jouw gitaar gaan stemmen? Dan moet je dus in eerste instantie een stemapparaat aanschaffen. Heb je het juiste stemapparaat aangeschaft? Dan kun je deze op de juiste manier gaan gebruiken. Maar, hoe doe je dat? Nou, dat kun je eigenlijk perfect in onderstaande video zien:

In deze video zie je hoe een gitarist zijn gitaar op een simpele wijze stemt. Dit doet hij door het stemapparaat aan het uiteinde van zijn gitaar ‘vast’ te klikken aan zijn gitaar. Zodra hij nu één snaar speelt, worden de trillingen van deze snaar direct doorgegeven aan de stemapparaat.

Op het stemapparaat kunnen vervolgens twee kleuren getoond worden: groen of rood. Kleurt het stemapparaat groen? Dan is de toon naar wens. Kleurt het stemapparaat rood? Dan is het zaak om de snaar te gaan stemmen. Hoe je dat kunt doen? Bij veel stemapparaten zie je vervolgens ook hoe je de betreffende snaar kunt stemmen.

Is het gebruik van een stemapparaat moeilijk te noemen? Nee, integendeel zelfs. Je hoeft eigenlijk alleen maar het apparaat op de gitaar vast te klikken, waarna je de snaren één voor één kunt spelen. Je ziet vervolgens direct op het stemapparaat of de snaar de juiste toon weet te raken.

Verschillende soorten stemapparaten

In de bovenstaande video kun je dus perfect zien hoe je een gitaar kunt stemmen. Daar moeten we echter wel nog iets aan toevoegen: je kunt namelijk ook nog op andere manieren gebruik maken van een stemapparaat.

Het is namelijk zo dat door de jaren heen meerdere stemapparaten op de markt zijn gebracht. Grofweg kan er momenteel onderscheid worden gemaakt tussen de volgende stemapparaten:

  • Een stemapparaat met jack-ingang
  • Een stemapparaat met microfoontje
  • Een stemapparaat met jack input-output
  • Een ingebouwd stemapparaat in het pedaal of in de versterker

Wat voor jou de beste keuze is? Dat hangt toch echt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Ook het niveau waarop je gitaar speelt, is uiteindelijk bepalend voor de keuze. Het is namelijk een feit dat de laatstgenoemde variant door professionele gitaristen gebruikt wordt, maar daar wordt dan ook fors(er) voor betaald.

Ben je benieuwd wat precies de verschillen tussen de bovengenoemde stemapparaten zijn? Lees dan zeker even ons artikel ‘Wat is een stemapparaat?’. In dat artikel bespreken wij namelijk uitgebreid de verschillende soorten stemapparaten. Oók geven we daar uitgebreid antwoord op de vraag ‘Wat is het beste stemapparaat?’!

Tuning Black And White GIF by Baroness

Een gitaar stemmen met een stemapparaat: de conclusie

Is het noodzakelijk om een gitaar te stemmen met een stemapparaat? Ja, dat is voor elke gitarist simpelweg pure noodzaak. Is het lastig om een gitaar te stemmen met een stemapparaat? Nee, het is op zich niet lastig. Gebruik altijd een goed stemapparaat, bekijk bovenstaande video op je gemakje en ga direct aan de slag.

Nadat je jouw gitaar gestemd hebt, weet je één ding zeker: jouw gitaar weet weer dus de juiste tonen te spelen. Wat wens je nog meer?

Gitaar leren spelen met een A tot Z stappenplan? Lees mijn Gitaarles van Koen review eens!