juli 7

0 comments

Is Gitaar Spelen Moeilijk? #15 Tips Om Het Simpel Te Leren!

By Peter

juli 7, 2020


Er zijn een heleboel mensen die niet aan iets beginnen omdat de drempel voor hen te hoog is. De vraag die ik namelijk dagelijks krijg is: Is gitaar spelen moeilijk?

Het korte antwoord is ja, maar tegelijkertijd ook nee. Kijk, het is een kwestie van proberen en veel oefenen.

Als ik je een ding kan garanderen is dat je niet gelijk de nieuwe John Mayer bent.

Wat ik wel kan doen is het gitaar leren spelen wel een stuk makkelijker voor je maken. In dit artikel geef ik je namelijk 15 tips om simpel en snel te starten met gitaar spelen.

Is Gitaar Leren Spelen Moeilijk?

Gitaar spelen is niet lastig, als je het eenmaal kunt en dat is natuurlijk logisch. Gitaar leren spelen aan de andere hand is in sommige gevallen best wel lastig.

Dit ligt eraan of je zelf een beetje muziekaal bent en of en wat voor begeleiding je neemt. Iedereen kan gitaar leren spelen. Daar ben ik van overtuigd.

Aan de hand van deze 15 tips ben je in staat om vandaag nog te gaan beginnen met het leren van gitaar spelen.

Het gevoel van het kunnen spelen van een liedje is echt fantastisch! Stop dus met het twijfelen en ga hier lekker mee aan de slag.

Tip #1: Neem Gitaarles

Laat ik maar even met de deur in huis vallen: alleen gaat het je niet lukken. Of misschien wel, maar dan kun je over enkele maanden of jaren pas je eerste liedje spelen.

Zeker YouTube is NIET de plek om gitaar te leren spelen. Er zijn miljoenen video's te vinden waarin je van alles kunt leren, maar nooit exact het goede.

Iedereen ontwikkeld een eigen techniek waarvan de meeste gewoon echt fout zijn. Bovendien vind je nooit een complete videoreeks waarin je alles op de juiste volgorde en juiste manier leert.

Kies dus voor gitaarles. Je kunt hier kiezen voor 3 manieren:

  1. Privé leraar
  2. Groepsles
  3. Online gitaar lessen

Waar ik een absolute fan ben van online gitaar lessen. Privé lessen zijn duur en bij groepslessen is de aandacht verdeeld en word je vaak overgeslagen.

Bovendien zijn ook de groepslessen prijzig tegenover de online gitaarlessen. De reden dat online gitaarlessen relatief goedkoop zijn is, omdat deze lessen maar 1 keer gemaakt hoeven worden.

Je krijgt enorm veel waarde en leert stap-voor-stap hoe je gitaar moet leren spelen en krijgt hier bij een goede cursus ook nog eens persoonlijke coaching bij.

De online gitaarlessen van Koen kan ik je enorm aanraden. Deze heb ik ook gevolgd en met mij al duizenden andere cursisten!

Tip: lees mijn gitaarles van koen review voor meer informatie en mijn ervaring.

Tip 2: Kies Voor De Juiste Beginnersgitaar

Keuze uit miljoenen gitaren doet de beginner behoorlijk twijfelen; en dat snap ik volkomen.

Want waar de **** moet je toch beginnen? Onlangs schreef ik een artikel dat hier perfect op aansluit ik denk dat dit een heel goed artikel voor jou is als je nog geen gitaar hebt.

Lees: De #7 beste akoestische gitaren voor beginners om te kopen!

Niet alleen geef ik je de beste gitaren voor beginners, maar het is ook een soort van ''koopgids''.

Tip 3: Start Met Het Leren Van Akkoordgrepen

Als je eenmaal gitaarakkoorden begint te leren spelen dan gaat je gitaarspel al een stuk beter klinken.

Gitaarakkoorden leren is aan het begin best lastig. Hier zul je dus eve flink in moeten gaan oefenen. 

Uiteindelijk zal je overgaan tot het leren van akkoordgrepen. Met deze akkoordgrepen kun je verschillende akkoorden op andere tonen spelen.

Het is super tof, maar echt wel een skill die je aan moet leren. Wees dus niet verbaasd als het je niet direct lukt.

Blijven oefenen, want oefening baart kunst!

gitaarakkoorden-leren-spelen

Tip 4: Gitaarspelen Kun Je Leren

Vaardigheden kun je leren en laat gitaar spelen nu net een vaardigheid zijn! Maak je dus geen zorgen als je bang bent dat het gitaar spelen ''niet voor jou is''.

Oefenen en geduld hebben is hier het belangrijkste. Ik blijf het zeggen en het duurt tenslotte al een aantal weken voordat je überhaupt het laagje eelt op je vingers hebt.

Wat de meeste beginners fout doen is het direct willen spelen van de grootste en moeilijkste nummers.

Je kan je al voorstellen hoe ontmoedigend het is als er continu dingen fout gaan en je eigenlijk geen stap verder komt.

Het is daarom voor jezelf en je techniek ook belangrijk dat je de makkelijke nummers blijft spelen. Zo train je niet alleen je hersenen, je technieken, maar ook je vingers die sterker worden.

Lezen en schrijven zijn basisvaardigheden die je je eigen hebt moeten maken. Wellicht heb je ook je rijbewijs al gehaald of ben je hier mee bezig.

Ook dit is een vaardigheid die je hebt moeten leren en waar je goed in bent geworden door gewoon te doen en te blijven doen. Dit geldt dus ook bij het leren van gitaar spelen!

Tip 5: Train Je Vingers

Er bestaat een goede kans dat je nog nooit gitaar gespeeld hebt als je dit artikel over ''is gitaar spelen moeilijk'' leest.

Mocht je dit al wel gedaan hebben dan weet je dat het best pijnlijk kan zijn om gitaar te spelen. Dit komt, omdat je vingers dit niet gewend zijn.

Je hebt nog geen eelt op je vingertopppen wat resulteert in pijnlijke vingers. Het duurt even een aantal weken voordat je de nodige eelt hebt en dus fijner zal gaan spelen.

Je kunt hier zelf ook je steentje in bijdragen. Zo heb je twee verschillende soorten snaren:

  1. Nylon 
  2. Staal

Je kunt al raden welke snaren wat fijner zijn: nylon. Bovendien zijn de nylon snaren ook nog eens minder strak gespannen.

Je kunt er dus voor kiezen om een gitaar met nylon snaren te kopen, maar op een gitaar met stalen snaren (western) leer je sneller en beter.

Wat je kunt doen als je een western gitaar hebt is simpelweg dunnere snaren op deze gitaar laten zetten.

Heb je echt zere vingers en begin je hier hinder van te krijgen? Stop dan alsjeblieft direct! Je kunt beter eerder stoppen dan te lang doorgan en straks weken aan de kant moeten zitten.

Tip 6: Take It Easy!

Zo veel mensen maken het zichzelf zo moeilijk aan het begin. Je kunt namelijk al zo veel doen om het jezelf wat makkelijker te maken.

Ga bijvoorbeeld gitaarspelen in een afgesloten ruimte met geen afleidingen. Geen huisdieren, rond rennende kinderen of andere geluiden en afleidingen.

Je handen, je hersenen en je gehoor moeten goed samenwerken om zo goed mogelijk gitaar te leren spelen. Dit kun je bijna niet doen als je zoveel afleidingen hebt.

Als dit gelukt is dan kun je verder gaan met het volgende belangrijke aspect van gitaarspelen: je houding.

Je houding bepaalt voor een groot deel hoe snel je gitaar zal leren spelen. Het is dus zaak dat je eerst leer wat een goede houding is.

Zo zet je de gitaar met de ronding op je rechterbeen en draai je hem met de punt iets omhoog. Vervolgens leg je je linkerarm met het deel van je ellenboog op de gitaar.

Dit is alles, je hand laat je verder nergens op leunen. De arm van de hand waar je de snaren mee bespeelt laat je ook wat losser hangen.

In de video hieronder legt Koen precies uit hoe je dit doet. Dat is de leraar uit de online gitaarlessen waar ik het eerder over had.

Tip 7: Speel Muziekstijlen Waar Je Niet Van Houdt

Door constant alleen liedjes te spelen die je zelf leuk vind zul je niet heel veel extra meer leren.

Als je zo nu en dan eens de tijd neemt om met een andere muziekstijl aan de slag te gaan dan zal je gaan merken dat je weer meer begint te leren.

Dit kun je allemaal weer toepassen aan je huidige stijl en zo zorg je ervoor dat je stap-voor-stap steeds beter wordt!

Tip 8: Oefen Elke dag!

Het is inmiddels geen geheim meer voor je dat het oefenen een van de belangrijkste aspecten is. Wat ik met deze tip bedoel is niet dat je dagen lang achter elkaar opgesloten moet zitten om gitaar te leren spelen.

Het is juist belangrijk om hier in ieder geval elke dag even mee bezig te zijn. Dit mag 15 minuten zijn, maar wat langer is natuurlijk beter.

Op deze manier krijg je een soort ritme in het gitaarspelen. Je vingers gaan wennen aan de snaren en je gaat merken dat je steeds soepeler kunt gaan spelen.

Hierdoor blijft je motivatie hoog kun je binnen de korste keren je favoriete nummers spelen!

Tip 9: Speel Mee Met De TV

Sommige mensen leren super veel van het meespelen van liedjes op TV. Dit kan makkelijk als je eenmaal wat akkoorden en toonladders kent.

Een goed voorbeeld zijn programma's op Comedy central zoals Family Guy. Door het naspelen van dit soort liedjes verbeter je ook je eigen technieken weer.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar geloof me maar! Ga het eens proberen en laat me even weten of het voor jou geholpen heeft.

Tip 10: Noten Leren Is Niet Nodig!

Veel mensen laten zich tegenhouden door het feit dat ze noten moeten leren lezen als ze gitaar gaan spelen.

News flash: dit hoeft helemaal niet! De meeste liedjes worden gespeeld op basis van akkoorden en laten deze nu net een stuk makkelijker zijn.

Akkoorden zijn verschillende grepen die je aan kunt houden op je gitaar. Door dit te leren kun je al duizenden liedjes spelen.

Sterker nog: je kunt bijna alle liedjes leren. Als je dit eenmaal beheerst en je wil een stap verder gaan dan kun je altijd nog gaan beginnen aan het leren van noten.

Ja het is best pittig en een grote uitdaging, maar ik hou daar juist van! Dan krijg je een enorm gevoel van voldoeding als het lukt.

noten-leren-lezen-is-niet-nodig

Tip 11: Zoek Naar Jouw Perfecte Plectrum

Er bestaan honderden of misschien zelfs duizenden soortjen plectrums. Als je momenteel niet lekker speelt met je huidige plectrum, ga dan testen!

Die dingen zijn ontzettend goedkoop. De juiste plectrum kan echt een wereld van verschil maken in jouw gitaarspel.

Bestel dus eens een grote hoeveelheid plectrums en ga hier eens lekker mee testen. Welke ligt fijn in je hand? Welke slaat de snaren goed aan?

Bovendien raken ze ook vaak zoek dus dan heb je in ieder geval een voorraadje ;)!

Tip 12: Film Jezelf Tijdens Het Spelen

Wat ik zelf gemerkt heb is dat het heel handig is om jezelf gewoon eens te filmen tijdens het gitarspelen.

Zet je telefoon of camera ergens neer en neem eens een aantal liedjes op. Door dit op te nemen kun je niet alleen zien wat je verkeerd doet, maar ook je progressie bijhouden.

Je ziet op de video hoe je houding is en wat je exact met je handen doet. Door dit terug te kijken leer je van je fouten.

Werk aan deze punten en langzaam maar zeker zul je een ware professional worden!

Tip 13: Gebruik Een Metronoom

Je hebt vast wel eens een gitarist horen spelen die net naast het ritme liep of nog erger dat hij gewoon totaal verkeerd zat.

Dit is echt vreselijk om te horen. Timing is daarom alles.

Een metronoom is hier een ontzettend handig hulpmiddel bij. Dit apparaatje kun je vaak al goedkoop kopen en je hebt hier zelfs al GRATIS apps voor die je kunt downloaden op je telefoon.

Geen excuus meer om dus niet een metronoom te gebruiken. Zelf tellen of met je voet tikken lukt vaak voor een paar seconden, maar daarna is dat ook klaar.

Gebruik gewoon een metronoom!

Door het gebruik van een metronoom word je timing beter waardoor ook je handen sneller en beter samen gaan werken.

Het gebruik van die simpele metronoom draagt dus voor een groot deel bij aan de kwaliteit van jouw gitaarspel!

gebruik-een-metronoom

Tip 14: Snap Het Ritme

Het ritme van een liedje snappen is super belangrijk en het kan je enorm helpen om het liedje sneller te leren spelen.

Door exact te weten hoe het ritme van het nummer loopt kun je in je hoofd het hele liedje al spelen. Je weet ook precies waar de omslag in het nummer komt.

Ik adviseer je daarom om eerst eens een aantal keer goed naar het liedje te luisteren dat je wil leren spelen en hier het ritme volledig van snappen.

Probeer het daarna eens zonder het ritme te bestuderen. Waarschijnlijk gaat dit een stuk lastiger!

Koen legt dit ook perfect uit in onderstaande video en doet het ook even voor.

Tip 15: Stop Met Gitaarspelen

Oké, ik geef toe: de een heeft het sneller onder de knie dan de ander. Het kan zelfs zo zijn dat je iemand bent die snel geïrriteerd is en hierdoor nog slechter gaat spelen.

Je saboteerd jezelf hier een beetje mee. Wat ik deze mensen dan altijd aanraad is om gewoon even te stoppen met spelen. Serieus.

Gewoon even geen gitaar. Het beste is nog om met een ander instrument aan de slag te gaan. Wat je hiermee leert kun je straks ook weer toepassen op je gitaarspel.

Pak het na een aantal weken weer op en ga hier consistent mee aan de slag. Je zal zien dat je het zo weer opgepakt hebt en nu in een stijgende lijn door kan gaan knallen!

Ben Je Er Klaar Voor?

Ben je klaar om een ware gitarist te worden? Wat je volgende stap is om deze droom daadwerkelijk in vervulling te laten gaan is het nemen van gitaarles.

Privé leraren en groepslessen raad ik echt af, ik heb je al eerder verteld waarom.

De gitaarlessen van Koen zijn echt van harte aan te raden. Ik heb hier zelf hele goede ervaringen mee en vind Koen een onwijs toffe kerel.

Bovendien heeft hij al zo'n 30 jaar ervaring en inmiddels al duizenden (ook bekende Nederlanders) geholpen.

Als je echt serieus bent neem je eens een kijkje bij zijn lessen!

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!