december 8

0 comments

Hoe Snel Kan Je Gitaar Leren Spelen? + #14 Voortreffelijke Tips!

By Peter

december 8, 2020


Hoe snel leer je gitaar spelen en wat moet je hier dan voor doen? In dit artikel ga je ontdekken wat er mogelijk is en ook vooral wat er voor jou in jouw situatie mogelijk is. 

Feit is namelijk dat gitaar leren spelen helemaal niet zo moeilijk is als sommige mensen denken. Gitaar spelen is namelijk een vaardigheid en vaardigheden kun je nou eenmaal leren.

Je leert hoe snel je gitaar kan leren spelen en ook hoe je hier het beste mee kan gaan beginnen. Klaar om alle antwoorden op je vragen te ontdekken?

1.0 Hoe snel leer je gitaar spelen?

Tegenwoordig is het heel makkelijk om online verleid te worden door allerlei guru's die beweren het wiel opnieuw uitgevonden te hebben. Zij leren jou wel even hoe je snel gitaar kan leren spelen, maar kan dit überhaupt wel?

Je snapt hopelijk dat ik geen direct antwoord kan geven op de vraag ''hoe snel leer je gitaar spelen?''. Dit is namelijk afhankelijk van ontzettend veel verschillende factoren.

Daarnaast heeft iedereen een andere definitie van 'snel'. Wat is voor jou snel? Weken, maanden of enkele jaren? Natuurlijk zijn er manieren om 'sneller' gitaar te leren spelen dan andere mensen. Maar uiteindelijk gaat er echt wel wat tijd inzitten.

Als ik een gemiddelde moet geven van de tijd waarin jij gitaar kan leren spelen als je echt goed je best doet en veel tijd er aan besteed dan is dat zo'n 3 tot 4 maanden.

Van welke factoren hangt het af hoe snel jij gitaar kan leren spelen?

1.1 Het tempo waarop je leert

De eerste factor waar je rekening mee moet houden is het tempo waarop jij leert. Als het goed is weet je van jezelf wel of je een goede of slechte leerling bent. Weet je dit niet? Denk dan eens terug aan de tijden dat je op school zat of een cursus had of iets dergelijks.

Ging dit makkelijk? Met 2 vingers in je neus? Goede kans dat jij een snelle en goede leerling bent. Dit is dan met het leren van gitaar spelen niet veel anders. Het is een kwestie van doen en uiteindelijk steeds beter worden.

Uiteraard kun je jezelf ook trainen in sneller leren. Dit doe je simpelweg door vaker te gaan zitten en te gaan spelen. Elimineer afleiding, dus leg ook zeker je telefoon weg en ga gewoon oefenen. Plan hier dagelijks een vast moment voor in. Zo kan je er ook aan wennen.

Lees ook: is gitaar spelen moeilijk? 15 tips!

1.2 Hoe je leert

Hoe je leert is ook erg belangrijk maken. Je kan het jezelf namelijk heel moeilijk maken, maar ook heel erg makkelijk. Een van de adviezen die je straks ook gaat lezen is: leer nooit gitaar spelen zonder gitaarles en/of een mentor.

Je kan daarom een aantal dingen doen:

  • Een privé leraar nemen (wat mij betreft veel te duur)
  • Leren uit een boek (geen begeleiding en je weet niet of je het goed doet)
  • Een online training volgen 

Een vooral dat laatste is voor jou heel erg interessant. Een online training is vaak relatief erg goedkoop en daarnaast krijg je ontzettend veel waar voor je geld.

Zelf heb ik bijvoorbeeld Gitaarles van koen gevolgd en dit raad ik ook bij al mijn lezers aan. Een privé leraar kost je vaak meer dan €100,- euro per maand, terwijl je voor een cursus als die van Koen Snoek nog geen €80,- euro betaalt.

Je krijgt veel meer waar voor je geld in mijn optiek. Zo kom je in een community, krijg je een volledige videocursus en heb je een lifetime coach onder de sneltoets. Je zou bijna gek zijn als je het niet doet!

Meer weten over deze training? Ontdek mijn ervaring en mening in mijn Gitaarles van Koen review.

Met een training als die van Koen leer je vele malen sneller gitaar spelen dan bijvoorbeeld een boek of een privé leraar waar je altijd maar een half uurtje per week mee hebt. Heel belangrijk dus; de manier hoe je leert.

1.3 Of je geduld hebt of niet

Wat veel mensen tegenwoordig in de huidige maatschappij missen is een gezonde dosis geduld. Geduld is erg belangrijk als je snel gitaar wil leren spelen. Gitaar leren spelen is een vaardigheid en daar heb je geduld voor nodig.

Je kan niet verwachten dat je na de eerste en beste keer al gitaar kan spelen. Neem de tijd en uiteindelijk zal dit er voor gaan zorgen dat je sneller gitaar kan leren spelen.

1.4 Hoeveel tijd je hebt om snel gitaar te leren spelen

Hoeveel tijd heb je of beter gezegd: hoeveel tijd maak je vrij om snel gitaar te leren spelen? Feit is dat mensen tegenwoordig liever even gaan zitten Netflixen in plaats van dat ze nuttige dingen gaan doen.

Terwijl gitaar spelen veel ontspannener is dan een serie of een film kijken. Je hersenen zijn dan druk bezig met het verwerken van alles wat het te zien krijgt.

Heb jij het er voor over om wat minder films/series te kijken of andere nutteloze dingen te doen en deze tijd te besteden aan snel gitaar leren spelen? Dan ga je ongetwijfeld veel sneller gitaar leren spelen. Plan hier simpelweg vaste momenten voor in.

Dan weet je zelf ook waar je aan toe bent.

maak-tijd-om-snel-gitaar-te-leren-spelen

2.0 #7 Tips om snel gitaar te leren spelen!

Alright je kent nu alle factoren die bepalen hoe snel je gitaar kan leren spelen. Maar om je wat beter op weg te helpen geef ik je ook graag nog wat extra tips om snel gitaar te leren spelen.

Naast deze tips geef ik je ook nog een aantal dingen die je vooral niet moet doen als je snel gitaar wil leren spelen.

2.1 Neem als beginner altijd gitaarles

De eerste en veruit meest belangrijke tip die ik je kan geven is: neem als beginner altijd gitaarles. Zonder gitaarles doe je maar wat en is de kans groot dat je de verkeerde technieken aanleert.

Leer je jezelf de verkeerde technieken aan? Dan ga je hier ook op uitbouwen. De hele fundering die je dan legt is verkeerd en zal er op de lange termijn voor zorgen dat je problemen gaat krijgen en dat je niet verder kunt groeien.

Schakel daarom altijd een professional in die jou de juiste stijl en technieken aan kan leren. Ik heb zelf een hekel aan de ouderwetse privé leraren die een godsvermogen kosten. Daarom haal ik Gitaarles van Koen nog een keer aan voor je.

Voor een paar tientjes ben je klaar en heb je voor de rest van je leven begeleiding en een volledige training. Koen geeft ook een gratis 7-daagse online gitaarcursus weg.

Hierin ga je vooral aan de slag met de basis. Denk aan de juiste houding, beginnersgitaar, basisakkoorden enz. Liever direct aan de slag met de complete training en begeleiding? Lees even mijn Gitaarles van Koen review!

2.2 Koop een goede beginnersgitaar

Daarnaast is het van groot belang dat je aan de slag gaat met de juiste beginnersgitaar. Koop je een gitaar die meer voor de professional is, dan ga je helaas niet snel gitaar leren spelen.

Mijn advies is daarom om een goede akoestische western gitaar te kopen. Kies zeker niet voor een Spaanse gitaar, tenzij je jonger dan 10 jaar bent.

Door met een beginnersgitaar aan de slag te gaan zal je veel sneller gitaar leren spelen. Lees ook even mijn artikel over de beste akoestische gitaren voor beginners.

goede-beginnersgitaar-om-snel-gitaar-te-leren-spelen

2.3 Wees gretig en probeer verschillende dingen

Wees gratig in het snel leren van gitaar spelen. Ga aan de slag met verschillende dingen. Denk aan verschillende muziekstijlen, probeer verschillende gitaren en ga gewoon eens overal van proeven.

Door dit te doen zal je ontzettend veel leren, wat je dan weer mee kan nemen in het leren van gitaar spelen. Zelfs het bespelen van andere instrumenten kan helpen bij het sneller gitaar leren spelen.

2.4 Zet doelen

Doelen zetten is wellicht wel een van de belangrijkste aspecten als je snel gitaar wil leren spelen. Eigenlijk geldt dit principe voor elk vlak van je leven. Als je doelen zet dan heb je richting en weet je welke kant je op moet gaan.

Als je geen doelen zet ben je net als een boot die zijn zeilen niet de juiste kant op zet. Je vaart dan maar ergens naartoe en komt vanzelf ergens aan, maar niet waar je naartoe wilde.

Zorg dus dat je altijd je zeilen bijstelt en dat je weet waar je naartoe wilt gaan. Dit doe je door de juiste doelen te stellen. Denk aan:

  • Voor welke datum wil je een specifiek liedje geleerd hebben?
  • Hoeveel akkoorden wil je aan het einde van de maand kunnen spelen?
  • Wanneer wil je bepaalde technieken volledig beheersen

En ga zo maar door. Stel grotere doelen en zorg dat je deze gaat bereiken door deze grotere doelen te verdelen in kleinere doelen. Hoe doe je dat?

Stel je wil een bepaalt liedje leren spelen. Dan zet je hier een datum op. Vervolgens ga je dit liedje uit elkaar halen en verdelen in verschillende delen welke je vervolgens ook als losse doelen kunt opstellen.

Deze kun je weer verdelen in kleinere doelen door te kijken welke akkoorden of noten je hiervoor moet leren spelen. Snap je een beetje wat ik bedoel?

Lees ook: gitaar leren spelen zonder noten te kennen?

2.5 Leer snel je favoriete liedjes spelen, goed voor motivatie

Motivatie is ook van groot belang als je snel gitaar wil leren spelen. Er zijn zoveel beginners die direct lastige dingen willen gaan doen. Denk aan moeilijk nummers leren spelen of beginnen met een veel te lastige gitaar.

Hierdoor gaat de progressie langzaam en stoppen veel mensen vaak na de eerste weken al. Als je snel gitaar wil leren spelen is het van belang dat je motivatie hoog is. En hoe doe je dit? Door je favoriete liedjes te leren spelen!

Dit is niet zo lastig als het lijkt. Tijdens de gitaarlessen van Koen ga je direct al aan de slag met akkoorden leren spelen waar je de meeste bekende liedjes mee kan spelen. Hij maakt dus ook gebruik van dit principe 😉

2.6 Zie jezelf als gitarist, visualiseer dit

Visualiseren en jezelf als professionele gitarist zien gaat je ook helpen om sneller gitaar te leren spelen. Het klinkt misschien zweverig, maar dit is het totaal niet. Je gedachte en je mind zijn veel krachtiger dan de meeste mensen denken.

Door jezelf te visualiseren als wie je wil zijn, zal je onderbewustzijn de acties gaan ondernemen om dit ook te worden. Dit zal je dus zelf bewust doen, maar je onderbewustzijn helpt je hier dan ook een handje bij.

Dit zal vooral zijn bij bijvoorbeeld het maken van de juiste keuzes.

2.7 Leer snel een aantal basisakkoorden spelen

Deze tip sluit goed aan om de bekende liedjes leren spelen voor motivatie. Dit doe je namelijk aan de hand van het leren van een aantal basisakkoorden. Kun je deze basisakkoorden spelen dan ben je al bijna voorbij het ''beginnerslevel''.

Op deze manier kun je heel snel gaan bouwen en relatief snel gitaar leren spelen.

snel-gitaar-leren-spelen

3.0 Wat vooral niet doen om snel gitaar te leren spelen?

Er zijn ook zeker een aantal dingen die je vooral niet moet doen als je snel gitaar wil leren spelen. Ik heb hier al enkele voorbeelden van gegeven bij de tips hierboven, maar hieronder lees je nog enkele belangrijke tips omtrent het niet doen van bepaalde dingen.

3.1 Leer nooit gitaar spelen zonder begeleiding

Vanzelfsprekend zijn dit voornamelijk veel tegengestelde dingen als de tips die je wel moet doen. Daarom zal ik het hier ook kort houden en alleen de belangrijke dingen noemen.

Ik gaf het al aan, aan het begin: leer nooit gitaar spelen zonder begeleiding. Ja, dit kan snel gaan. Maar in de meeste gevallen leer je foute technieken aan, waardoor je straks alles af moet leren en weer opnieuw moet beginnen als je echt gitaar wilt leren spelen.

Dan ben je dus bezig om zo langzaam mogelijk gitaar te leren spelen, terwijl jouw doel juist is om snel gitaar te leren spelen toch?!

3.2 Ga niet te snel, zorg dat je alles goed beheerst

Wat ook belangrijk is, is dat je niet TE snel gaat. Sommige enthousiaste beginners zie ik veel te graag willen en daardoor te snel gaan. Wat je dan krijgt is dat ze vaak dingen maar half aanleren. Uiteindelijk zullen ze dan toch de volledige technieken nog eens moeten gaan leren.

Ga daarom niet te snel. Neem wel de tijd om alles zo goed mogelijk aan te leren en te beheersen. Zo leer je snel, maar ook vooral goed gitaar spelen.

3.3 Koop geen onwijs dure beginnersgitaar

Wat ook zonde is, is het kopen van een onwijs dure beginnersgitaar. Het kan zijn dat de verwachtingen die je had niet helemaal kloppen bij het leren van gitaar spelen. 

In je hoofd gaat het spoken dat je een verkeerde beslissing gemaakt hebt door zo'n dure gitaar te kopen en vervolgens ga je jezelf helemaal gek maken. Dit komt niet ten goede van het snel leren van gitaarspelen kan ik je bij deze verklappen.

Koop gewoon een goede beginnersgitaar met goede reviews. Natuurlijk mag deze wat duurder zijn, maar besteed hier geen duizenden euro's aan. Vind je het gitaar spelen echt te gek? Dan kun je altijd nog een duurdere gitaar kopen!

4.0 Leer snel gitaar spelen met deze online lessen!

Uiteindelijk is er 1 principe het allerbelangrijkste als je snel gitaar wil leren spelen en dat is gitaar leren spelen dankzij bewezen methodes met de juiste technieken. Hopelijk had je dat inmiddels al wel door.

Je kan dit doen op verschillende manieren, maar wat veruit de beste en goedkoopste manier is, is het volgen van een online training. Hier heb je ook veel keuze in, waardoor het als beginner extreem lastig kan zijn om de juiste te vinden.

Goed nieuws: dit heb ik al voor je gedaan!

Ik heb de Gitaarles van Koen cursus gevolgd en ben hier meer dan tevreden over. Hij heeft een videotraining van bizar goede kwaliteit, een forum met andere gitaristen waarop je veel kan leren en inspiratie uit kan halen en je krijgt persoonlijke begeleiding van een professional met tientallen jaren ervaring.

Daarom raad ik je deze training van harte aan! Wil je eerst eens wat gratis lessen volgen? Klik dan eens op onderstaande knop om je aan te melden!

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!