januari 5

0 comments

Hoe Kan Ik Elektrische Gitaar leren Spelen? Ontdek Het Hier!

By Peter

januari 5, 2021


Je ziet misschien al jarenlang al die rocksterren spelen op hun elektrische gitaar en je hebt besloten dat je dat ook graag wilt leren. Of misschien heb je besloten om een muziekinstrument te leren spelen en je oog is gevallen op de elektrische gitaar?

Hoe dan ook, elektrische gitaar leren spelen is mogelijk voor jong en oud! Volgens sommige mensen is het erg moeilijk om gitaar te leren spelen, maar zolang je de technieken onder de knie hebt en eventueel een paar lessen volgt dan kom je al ver en kan je voor je het weet al enkele liedjes spelen.

Met welke factoren moet je rekening houden bij het leren van elektrisch gitaarspelen?

Om te beginnen zal je de gitaar die je hebt gekocht eens goed onder de loep moeten nemen. Bestudeer het fretboard uitgebreid en zorg dat je een schema met de noten tegelijk aanschaft met de elektrische gitaar.

Focus je om te beginnen op het leren van iedere noot, dit hoeft niet in een dag. Je kan hier gerust de tijd voor nemen, maar het is een van de belangrijkste dingen die je moet weten als je gitaar wilt leren spelen.

Je kan bijvoorbeeld 1x per dag tien minuten leren om de verschillende noten te spelen. Er zijn verschillende apps waarmee je kan leren hoe je fretboard in elkaar zit. Daarnaast moet je leren om jezelf te concentreren op je oren.

Een ander belangrijk onderdeel van het spelen van de elektrische gitaar is dat je je oren traint en leert om te luisteren. Je speelt de noten en zingt ze dan een voor een na. Dit kan je wederom 1x per dag voor tien minuten doen.

Als laatste moet je je spiergeheugen gaan trainen. Je begint met chromatische oefeningen die makkelijk zijn. Op het moment dat je aan het oefenen bent, probeer dan ook de schalen mee te nemen. Spiergeheugen is net als je gehoor en de noten essentieel om te leren elektrische gitaar te spelen.

Ook hier kan je 1x per dag tien minuten aan besteden. Daarnaast is het belangrijk om het met plezier te doen, je te concentreren, motiveren en de juiste houding aan te nemen. Zorg dat je blijft genieten en overdrijf niet om jezelf deze factoren aan te leren.

hoe-elektrische-gitaar-leren-spelen

Waar begin je mee als je gitaar wilt gaan spelen

Om te beginnen zorg je dat je elektrische gitaar goed is afgesteld. Dit kunnen ze voor je doen bij de muziekzaak waar je je gitaar hebt gekocht of als je een tweedehands gitaar hebt aangeschaft dan kan je vragen of iemand anders dit voor je kan doen.

Een goede afgestelde gitaar zorgt voor de juiste intonatie. Op het moment dat je elektrische gitaar niet goed is afgesteld dan klinkt hij bij de kam misschien goed, maar hogerop de hals zal hij verschrikkelijk vals klinken.

Daarnaast is een gitaar die te hoog staat afgesteld moeilijk om te spelen. Je moet namelijk heel veel kracht zetten om de snaren op de frets te krijgen. Naast problemen met de intonatie zorgt dit ook nog voor pijnlijke vingers en je vordert langzamer met gitaar te leren spelen.

Luister goed naar ieder liedje wat je hoort en herhaal dit. Je zal merken dat ieder liedje wel een melodisch patroon heeft wat herkenbaar is. Het is een combinatie van noten die in je hoofd blijft hangen als je ze kan onderscheiden.

Je luistert niet alleen naar de gitaren in het liedje, maar tevens naar de basgitaar, de zang en kleine versieringen die ze aanbrengen met de gitaar. Wat hoor je nou eigenlijk allemaal als je luistert naar een bepaald liedje? Focus je hierop en herhaal het om het makkelijker te gaan herkennen.

Zorg dat je de moeilijke en makkelijkere liedjes regelmatig afwisselt. Op deze manier geef je jezelf even een welverdiende pauze nadat je iets hebt bestudeerd wat erg moeilijk was. Je blijft op deze manier je spiergeheugen trainen, maar je raakt niet zo snel ontmoedigd. Op het moment dat je bijvoorbeeld goed bent in solo’s dan is het slim om juist vaker de moeilijkere delen te oefenen zoals akkoorden.

Op het moment dat je nog aan het oefenen bent dan is het verstandig om nog geen gebruik te maken van effectpedalen. Je krijgt misschien wel gelijk een heel groot geluid en veel sustain, maar op deze manier verberg je eventuele fouten ook heel makkelijk. De effectpedalen kan je erbij pakken op het moment dat je aan het jammen bent met vrienden of na het oefenen even lekker los wilt gaan.

Leer de theorie achter de muziek om zo makkelijker te achterhalen wat de akkoorden zijn van liedjes. Op deze manier spaar je tijd uit met zoeken naar de juiste akkoorden op je gitaar. Op deze manier kan je tevens makkelijker overleggen met andere spelers. Dit is erg handig als je besluit om op een gegeven moment een band te beginnen of hier een deel van te gaan uitmaken.

hoe-elektrische-gitaar-leren-spelen

Het is altijd verstandig om gitaarles te nemen

Je kan tegenwoordig zowel in een fysieke ruimte of online elektrische gitaarles krijgen. Dit begint met het zoeken naar een goede gitaarleraar. Of iemand goed is voor jou, dat betekent niet dat deze persoon ook geschikt is voor een ander.

De ene persoon is visueel ingesteld, de andere luistert juist graag. Of misschien wil je gewoon een passievolle leraar die gespecialiseerd is in (een bepaald soort) muziek. Daarnaast moet je uiteraard ook een klik hebben met deze persoon.

Het is belangrijk om te zoeken naar een goede stijl die past bij je manier van leren. Als je graag blues speelt dan wil dat niet zeggen dat een muziekleraar die de voorkeur geeft aan flamenco niet geschikt is om je te leren spelen. Door inzicht in verschillende stijlen word je vanzelf een betere gitaarspeler uiteindelijk.

Koen Snoek is een hele veelzijdige leraar die inmiddels al duizenden mensen geholpen heeft met zijn online gitaarlessen. Daarnaast coacht hij deze mensen ook nog eens. Dit krijg je allemaal voor een kleine prijs. Dat is reden nummer 1 waarom ik met hem aan de slag ben gegaan.

Lees mijn Gitaarles van Koen review eens als je meer wil weten over deze lessen en mijn ervaring. Zeker aan te raden als je goed elektrisch gitaar wil leren spelen!

gitaarles-van-Koen-kopen (1)

De belangrijkste zaken bij het leren van elektrische gitaar spelen

Zoals eerder al benoemd, leer de noten. Dit is niet eenvoudig bij een elektrische gitaar vanwege de zes snaren en de noten kunnen op verschillende hoogtes worden gespeeld. Toch biedt dit vele voordelen uiteindelijk.

Zorg dat je altijd plezier blijft houden in het spelen. Gitaar leren spelen vergt heel wat discipline en doorzettingsvermogen, maar bedenk dat het allemaal de moeite waard is uiteindelijk.

Je zal veel herhalingen en moeilijkheden hebben, technische oefeningen en dan is het gitaar spelen misschien even een saaie aangelegenheid. Dit zorgt al snel voor demotivatie en om deze reden is het belangrijk om na het oefenen te ontspannen en iets te spelen wat je leuk vindt.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is misschien wel het meest belangrijke onderdeel. Op een gegeven moment zal je dan ook merken dat die toonladders je aardig beginnen te vervelen.

Op dat moment kan je eens proberen om hier een leuke versiering in aan te brengen. Je speelt wel de noten, maar je voegt bijvoorbeeld wat vibrato toe of je gaat eens een noot benden en niet van de noot een fret verder spelen. Houdt het spannend voor jezelf, maar blijf er lol in hebben!

Oefenen, spiergeheugen en gehoor

Vergeet niet dat met het oefenen je je spiergeheugen verbeterd en daarnaast verbeter je ook nog steeds constant je gehoor. Door het oefenen leer je de technische basis, hierdoor kan je uiteindelijk makkelijker op gevoel spelen.

In eerste instantie zal je namelijk moeite hebben om te leren waar de noten zitten op de hals bijvoorbeeld, maar door oefeningen wordt het op den duur een automatisme. Dit is erg belangrijk wil je uiteindelijk zonder problemen op gevoel kunnen spelen en niet meer constant te hoeven nadenken over alles.

Het kost wat moeite, maar uiteindelijk werpt het zijn vruchten af en zal je goed elektrisch gitaar kunnen spelen. Iedere gitarist die je hoort spelen was ooit een beginner net als jij en had soms ook zin om die gitaar ergens in de boom te hangen.

live music guitar GIF by Sabaton

Elektrisch gitaar leren spelen; start hier

Je hebt al even tussen neus en lippen door gelezen dat ik Koen Snoek een hele goede en geschikte leraar vind. Ik kan dan ook niks anders dan hem bij jou aanraden. Het is wat mij betreft de beste op de markt en hij is ook nog eens de goedkoopste.

Voor een paar tientjes koop je zijn online training en zal je van beginner omgevormd worden tot een echte professional. Je krijgt hier ook coaching bij, vele extra's en ook offline meet-ups. Het is zeker de moeite waar om het even te gaan proberen. Dankzij de goede garantieregeling is dit zonder risico's!

Bekijk en leer hier meer over de Gitaarles van Koen training. Wil je liever eerst aan de slag gaan met wat gratis gitaarlessen, klik dan op onderstaande groene knop!

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!