oktober 21

0 comments

Kan Je Gitaar Leren Spelen Zonder Noten Te Kennen?

By Peter

oktober 21, 2020


Kan je gitaar leren spelen zonder noten? Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg dus laat ik hier nu eens eenmalig goed antwoord op geven.

Noten lezen is lastig en gitaar leren spelen met noten is nog lastiger en door vele mensen zelfs frustrerend te noemen... Dus is dit überhaupt wel nodig?

Als dit niet zo is, dan ligt de lat een stuk lager voor de beginner en kan eigenlijk iedereen gitaar leren spelen.

Ontdek in dit artikel of je gitaar kan leren spelen zonder notenleer en als dit kan; hoe dit dan in zijn werk gaat!

Tip: leer gratis online gitaar spelen met deze gratis 7-daagse cursus!

Wat is notenschrift precies?

Het notenschrift bestaat, logischerwijs, uit allerlei verschillende noten die samen aangeven:

 • Welke noot je moet spelen
 • Hoelang de toon van de noot moet duren
 • En hoe hard of zacht de toon moet zijn

Het is simpelweg een manier om muziek op papier te zetten. Daarom noemen vele muzikanten het ook wel 'de taal van de muziek'.

Iedere noot heeft zijn eigen symbool, of naam. Alle noten vallen onder de eerste zeven letters van het alfabet. Zijn zijn dus de noten:

 1. A (La)
 2. B (Si)
 3. C (Do)
 4. D (Re)
 5. E (Mi)
 6. F (Fa)
 7. G (Sol)

Het notenschrift wordt eigenlijk altijd begonnen met de C-noot.

Notenschrift is echt niet makkelijk, zeker niet als beginnend gitaar speler. Veel mensen laten zich hier helaas door afschrikken en dat is verschrikkelijk zonde.

We weten allemaal hoe bijzonder het is om gitaar te kunnen spelen!

Onderstaand een stuk notenschrift bijgevoegd. Kan je het niet lezen? No worries! Lees de volgende alinea maar eens even ;-)!

kan-je-gtitaar-leren-spelen-zonder-notenschrift.PNG

Moet Je Noten Kunnen Lezen Om Gitaar Te Leren Spelen?

En nu het antwoord op de hamvraag: kan je gitaar leren spelen zonder noten te kennen?

Ja! Het is absoluut mogelijk om gitaar te leren spelen zonder noten te kennen. Sterker nog; de meeste mensen leren gitaar spelen zonder noten.

Je kan namelijk gitaar leren spelen met akkoorden en dan is gitaar spelen echt niet moeilijk!

Gitaar spelen met Akkoorden 

Akkoorden zijn eigenlijk ook noten, maar dan veel simpeler. Het zijn namelijk groepjes noten die je gaat leren spelen. Met een gitaar speel je namelijk in de meeste gevallen akkoorden.

Een akkoord bestaat uit drie of meer noten waar een melodie overheen gespeeld kan worden. Gitaren worden daarom vaak gebruikt om het lied te begeleiden. In dit geval wordt de melodie vaak gemaakt door andere instrumenten of zang.

Moet je noten leren spelen om gitaar te leren spelen? Semi dus. Je leert namelijk meerdere noten tegelijk spelen. Makkelijk is het niet, anders had iedereen al wel gitaar kunnen spelen.

Het vergt wat oefening, maar in dit geval baart oefening ook kunst. Het geeft namelijk een enorme voldoening als je ineens het nummer volledig kan spelen waar je zo lang op geoefend hebt.

Gitaarspel wordt eigenlijk bijna niet gebruikt voor het maken van melodieën. Hierbij speel je namelijk wel noten. Noten die telkens op elke tel anders moeten zijn. 

Akkoorden worden wat langer aangehouden. Hierdoor is het een stuk makkelijker om gitaar te leren spelen met akkoorden!

Hoe lees je akkoorden? (akkoordendiagram)

Akkoorden lezen is niet heel erg lastig. Je leest akkoorden door een akkoordendiagram te gebruiken. In het akkoordendiagram zie je exact welke snaren 'ingedrukt' moeten worden om het juiste akkoord te spelen.

Op deze manier hoef je dus niet te weten hoe je notenschrift moet lezen.

Akkoorden leren spelen is relatief eenvoudig. Elk akkoord heeft namelijk een andere greep. Leer de grepen bij de akkoorden kennen en je kunt ineens al een hele hoop oude en nieuwe bekende nummers spelen.

Lees ook: de nummer 1 manier om snel gitaar akkoorden te leren spelen

Toch melodieën spelen met je gitaar?

Wil je toch graag melodieën spelen met je gitaar? Dat kan hoor, het is alleen een stukje lastiger. Je doet dit door middel van gitaartabs.

Gitaartabs is eigenlijk een makkelijkere versie van het notenschrift dat gebruikt kan worden om melodieën te maken. 

Waar je bij het notenschrift letterlijk alles af kan lezen, lees je in een gitaartab alleen in welke volgorde je de snaren in moet drukken.

In de gitaartabs zie je 6 lijntjes. Deze lijntjes zijn de snaren van je gitaar waarbij de onderste de dikste naar van je gitaar is. Het nummer geeft het vakjue van de fret aan van de snaar die ingedrukt moet worden.

Dit is al een stuk makkelijker als notenschrift, toch?!

 • Het is vrij simpel af te lezen. Na het woordje ziek en de '0' die gespeelt wordt, is er een korte pauze in het stuk. Dit komt, omdat er in het liedje zelf ook een pauze is.
 • Waar de cijfers dichter op elkaar staan, wordt het nummer ook sneller gezongen en dus gespeelt!
melodieen-spelen-met-gitaartabs

Gitaar leren spelen zonder noten, maar op gehoor!

Sommige mensen zijn zo muzikaal goed aangelegd dat ze gitaar kunnen leren spelen op gehoor. Deze mensen kunnen dus goed gitaar spelen zonder ooit een noot of akkoord gelezen te hebben.

Als jij ook muzikaal aangelegd bent dan zou het goed kunnen dat jij dit ook wel kan. Begrijp mij niet verkeerd; het is absoluut niet voor iedereen weggelegd, want het is vrij moeilijk.

Kijk veel video's en probeer vooral ook stukken op gehoor te spelen. Het kan goed helpen als je in ieder geval weet hoe je bepaalde akkoorden moet spelen en dus hoe je je vingers goed neer moet zetten.

Lees ook: 5 manieren om online gitaar te leren spelen

Ook gitaar leren spelen zonder noten?

Laagdrempelig gitaar leren spelen is deze tijd makkelijker dan ooit. Je hebt steengoede online gitaar trainingen waar je gitaar kan leren spelen zonder noten te kennen.

Zo focust de gitaarles van Koen cursus zich volledig op het gitaarspel met akkoorden. Daarnaast kan je ook gitaar leren spelen op gehoor als je denkt dat jij dit kunt.

Koen Snoek is veruit de beste en meest professionele gitaar leraar op het gebied van online gitaar leren spelen. En omdat het online is, kan dit ook voor een super lage prijs.

Lees mijn Gitaarles van Koen review eens voor meer informatie. Het is een echte aanrader!

Je hebt namelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week toegang tot alle lessen en ook nog eens een coach achter de sneltoets voor al je vragen of als je hulp nodig hebt!

basiscursus-gitaar-koen-snoek

Gratis online gitaarlessen volgen?

Je kan ook eerst eens kijken of je Koen Snoek een prettige leraar vind en of online gitaarlessen wel wat voor jou zijn! Dit doe je door je aan te melden voor de gratis online lessen.

Je krijgt dan dagelijks via de mail gitaarlessen opgestuurd die ondersteund worden met video's. Echt geweldig is het niet hoor, maar zo krijg je wel een idee.

Mocht je wel serieus zijn en direct gitaar willen leren spelen dan raad ik je aan om direct te starten met de betaalde training!

gratis-proefcursus-gitaar-leren-spelen-koen-snoek-268x450-268x450-1-244x350

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!