oktober 27

0 comments

#1 Manier Om Op Latere Leeftijd Gitaar Te Leren Spelen!

By Peter

oktober 27, 2020


Gitaar leren spelen op latere leeftijd is nog steeds een heel mooi traject. Goede kans dat jij wat ouder bent, maar dat je denkt dat je niet of heel lastigs iets nieuws kunt leren.

Je bent tenslotte de jongste niet meer, ziet veel jonge kinderen gitaar leren spelen, maar je vraagt jezelf af of ook jij niet nog gitaar kan leren spelen op oudere leeftijd...

Goede vraag hoor en eentje die ik regelmatig gesteld krijg. In dit artikel ga je hier een uitgebreid antwoord op krijgen, want hoe tof zou het zijn als jij straks je favoriete liedjes kunt spelen?

Tip: meld je eens aan voor deze gratis lessen. Zo kun je kijken of het gitaar leren spelen wat voor jou is!

Kan je gitaar leren spelen op oudere leeftijd?

Je bent nooit te oud om te leren... is dat niet wat iedereen altijd roept?

Ik ben het hier volledig mee eens hoor, waarom zou jij niet op latere leeftijd nog gitaar kunnen leren spelen? Ja, als je kleinzoon of dochter dit doet dan ziet het er waarschijnlijk makkelijk uit.

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Weet je namelijk hoe snel de jeugd van tegenwoordig is afgeleid? Die kunnen nog geen 15 minuten zonder even op de smartphone te kijken.

Als oudere weet je wel beter! 

Er zijn zelfs vele voordelen te noemen om pas op oudere leeftijd te starten met gitaar te leren spelen. Het is dus meer dan mogelijk om op oudere leeftijd gitaar te leren spelen.

Hieronder vind je de voordelen die het met zich meebrengt. Er zijn natuurlijk ook nadelen te noemen, die je onder de voordelen terug kunt vinden.

Uiteraard help ik je vervolgens om te starten met gitaarspelen. Je kunt tegenwoordig zelfs gitaar leren spelen zonder noten te kennen!

Is gitaar leren spelen op oudere leeftijd moeilijk?

Onlangs schreef ik een artikel over ''is gitaar leren spelen moeilijk''. De conclusie is dat dit absoluut niet lastig is. 

Sterker nog; als oudere is het wellicht wel makkelijker dan als jongere. In de rest van dit artikel ga je ontdekken waarom ik dit denk en hoe je hiermee kunt starten.

Het is in jouw voordeel om op latere leeftijd nog gitaar te leren spelen!

Gitaar leren spelen op latere leeftijd brengt een hoop voordelen met zich mee. Dit had je misschien niet verwacht, maar het is toch echt zo.

Bovendien is het behoorlijk goed voor de hersenen om dagelijks bezig te zijn met het leren van nieuwe dingen. Hierdoor houd je de hersenen jong en actief.

Daarom heeft het leren spelen van een instrument ook een positieve werking op je lichaam!

Meer doorzettingsvermogen en discipline

Zo hebben oudere mensen veel meer discipline en doorzettingsvermogen. En laten dit nou de belangrijkste factoren zijn als je iets nieuws wilt leren.

De jeugd heeft vaak wat meer feeling om gitaar te leren spelen, maar ze doen er uiteindelijk wel erg lang over.

Als je wat ouder bent dan heb je nu eenmaal meer discipline en ben je er echt op gebrand om zo snel en goed mogelijk gitaar te leren spelen.

Waarschijnlijk herken je jezelf hier wel in... of niet?

Je weet exact wat en hoe je gitaar wilt leren spelen op latere leeftijd

Bovendien weet je op oudere leeftijd vaak precies wat je wilt. Jongere mensen die gitaar leren spelen moeten hier vaak nog heel erg in zoeken.

 • Welke muziekstijl wil ik leren spelen? 
 • Welke gitaar wil ik leren spelen?
 • Waar liggen mijn voorkeuren?

Hierdoor is het voor jongeren heel erg zoeken en aftasten, terwijl jij exact weet wat je wilt leren en op welke gitaar je dit wilt gaan doen.

Hierdoor leer je ook al sneller gitaar spelen, omdat je precies doet wat je leuk vindt.

Groter budget

Vanzelfsprekend heb je op latere leeftijd wat meer geld om een goede gitaar te kunnen kopen en om een goede leraar te kunnen betalen.

Dit is een van de grootste voordelen, waardoor oudere mensen vaak in een rapper tempo gitaar leren spelen. Ja, op oudere leeftijd dus!

Koop met dit budget een goede gitaar die jou precies ligt. Ga ook zeker even testen in de winkel; het is een hele ervaring om een mooie gitaar te gaan kopen. Vaak heb je die voor de rest van je leven!

Lees ook: de 7 beste akoestische gitaren voor beginners om te kopen

Meer tijd en concentratie

Ben je al met pensioen dan heb je natuurlijk zeeën van tijd om een nieuw instrument te leren spelen. Je hebt dus meer tijd en daarnaast hebben oudere vaak een veel betere concentratie.

Zij zijn gelukkig niet verslaafd aan hun smartphone, op tante Truus na die haar hele leven tegenwoordig op Facebook zet... ;-)!

Doe dus je voordeel met het concentratievermogen dat je bezit. Plan elke dag even 2 uurtjes in waarin je er echt goed voor gaat zitten.

Geen smartphone, geen afleiding, even helemaal niks. Alleen jij en je gitaar. Hier ontstaan magische momenten.

gitaar-leren-spelen-op-latere-leeftijd

Houd hier rekening mee als je wat ouder bent

Natuurlijk zijn er wel wat punten om rekening mee te houden als je al wat ouder bent. In je hoofd blijf je misschien altijd die jongen of dat meisje van 18, maar aan je lichaam merk je wel dat je ouder wordt.

Dit brengt wat nadelen met zich mee als het aankomt op gitaar leren spelen op latere leeftijd. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal van toepassing te zijn voor jou.

Je bent minder flexibel

Dit is iets waar de meeste ouderen wel last van krijgen. De flexibiliteit gaat sterk achteruit! Voor het gitaar leren spelen zal je merken dat je polsen en je vingers een stuk minder flexibel zijn.

Dit is echter geen probleem. Als je op de juiste manier gitaar leert spelen dan hoef je hier helemaal geen last van te hebben. Is is namelijk belangrijk dat je eerst simpele en makkelijke akkoorden leert spelen.

Hierdoor raken je vingers en je polsen gewend en zal je merken dat de flexibiliteit hier weer toeneemt. Daarna kun je vaak zonder problemen doorgaan met de moeilijkere akkoorden.

Spierkracht neemt af naar mate je ouder wordt

Oefening baart kunst. Hoe vaker je gitaar gaat spelen hoe beter en sterker je spieren zullen worden. Aan het begin merk je waarschijnlijk dat er, wederom, in je vingers en polsen weinig kracht zit.

Dit verschilt natuurlijk ook per persoon. 

Als je vandaag voor het eerst in 10 jaar gaat hardlopen dan kun je ook niet in een stuk door 5 km rennen. Dit bouw je op en dit geldt ook met gitaar leren spelen.

Loopt niet te hard van stapel. Doe het rustig en doe het goed!

Veel eelt of gewoon dikke vingers

Dikke vingers of veel eelt op de vingers... ik hoor het vaak als excuus waarom oudere niet starten met gitaar te leren spelen terwijl ze dit eigenlijk wel willen.

Maar ze weten niet of ze willen niet weten dat dit helemaal geen probleem is. Je kunt dit namelijk op meerdere manieren oplossen.

 1. Een gitaar met een brede hals kopen, denk aan een Spaanse akoestische gitaar
 2. Gitaar te leren spelen in de juiste houding, dit leer je van goede leraren

Dikke vingers of eelt op de vingers zijn dus geen excuus om niet te starten met gitaar te leren spelen ;-)!

gitaar-leren-spelen-op-latere-leeftijd-dikke-vingers

Zo leren de meeste mensen gitaar spelen op oudere leeftijd

Je kent nu de voor- & nadelen als het aankomt op gitaar leren spelen op latere leeftijd. Het is dus prima mogelijk en in mijn optiek brengt het meer voordelen dan nadelen met zich mee.

Bovendien zijn de nadelen goed op te vangen!

De meeste oudere mensen die gitaar willen leren spelen, starten met online gitaarlessen

Waarom?

Simpel: 

 • Online gitaarlessen zijn ten eerste vele malen goedkoper dan een privé leraar
 • Online gitaarlessen zijn lekker vanuit huis te volgen
 • Ze hebben een professional altijd onder de sneltoets zitten, 24 uur per dag en 7 dagen per week (een privé leraar zie je vaak maar een half uurtje per week)
 • Ze komen terecht in een groep met allemaal andere mensen die gitaar willen leren spelen

Dat laatste zorgt vaak voor mooie vriendschappen. Ik heb bijvoorbeeld de Gitaarles van Koen cursus gevolgd. Deze kan ik jou ook enorm aanraden als je op oudere leeftijd gitaar wilt leren spelen.

Koen Snoek, de leraar, is inmiddels zelf ook al wat ouder en heeft inmiddels al duizenden (oudere) mensen gitaar leren spelen.

Zo organiseert hij ook elk jaar een kampvuur feest. Hier mag je als lid gratis naar toe. Je ziet hier voornamelijk de wat oudere studenten samenkomen. 

Je gaat dan samen met Koen en de studenten liedjes spelen en er gewoon een gezellig feestje van maken. Koen is de man met het groene shirt in het midden.

Onderstaand een foto van afgelopen jaar.

gitaar-leren-spelen-op-latere-leeftijd-koen-snoek (1)

Zorg dat je de perfecte gitaar kiest

Daarnaast is het natuurlijk zaak dat je de perfecte gitaar gaat kopen die goed bij jou past. Dit kan nog wel eens lastig zijn, omdat je wel moet weten op wat voor gitaar je wilt gaan spelen en natuurlijk welke muziekstijl.

Een goede leraar en/of training helpt je hierbij. Zo helpt Koen Snoek je ook bij het kiezen van jouw perfecte gitaar. 

Je kunt je ook aanmelden voor de gratis lessen van Koen. In deze lessen leert hij je al welke gitaren goed zijn voor mensen die op oudere leeftijd gitaar willen leren spelen.

Hij stuurt je dan dagelijks een mailtje met informatie en persoonlijke video's bijgevoegd. Zeker interessant als je echt nog helemaal aan het begin staat.

De juiste snaren zijn ook belangrijk

De juiste snaren op je gitaar laten zetten is natuurlijk ook erg belangrijk. Dunnere snaren spelen bijvoorbeeld makkelijker dan dikke snaren.

Maar dunne snaren breken weer sneller dan dikke snaren. Bepaal dus goed voor jezelf wat je wilt hebben en ga hier vervolgens mee aan de slag.

Maar ik ben niet muzikaal aangelegd, kan het wel dan?

Dit is echt klikklare onzin. Iedereen wordt muzikaal geboren, alleen de een ontwikkeld dit gegeven wat meer en sneller dan de ander. Hier komen verder geen externe factoren bij kijken.

Het heeft te maken met of je open staat voor muziek en of je hier graag wat mee wilt gaan doen. Sommige mensen komen met dingen als ''ja maar mijn ouders zeggen'' of ''ja maar ik heb hier niet de juiste opvoeding voor gehad''.

Gaat natuurlijk nergens over, maar dit zijn wel dingen die mensen hun hele leven met zich mee nemen. Denkende dat ze niet gitaar moeten leren spelen, omdat andere zeggen dat zij dit niet kan.

Of omdat ze denkt dat ze hier niet de juiste opvoeding voor gehad heeft. 

Je hebt op dit punt besloten dat je gitaar wilt leren spelen en dat is eigenlijk alles wat je hoefde te doen. Nu is het zaak om te starten met de juiste lessen en je zal verbaasd zijn als je ziet waar je over enkele weken zal staan!

Wie weet speel je dan ook liedjes samen met je kleinkinderen!

gitaar-leren-spelen-op-latere-leeftijd

Ik ben ook niet technisch, werkt dit dan voor mij?

Voor online gitaarlessen hoef je helemaal niet technisch te zijn. De Gitaarles van Koen cursus is in een super overzichtelijke omgeving gebouwd.

Laat mij jou even het volgende vragen. Denk je dat dit lukt:

 • Inloggen met e-mail en wachtwoord
 • Navigeren naar 'lessen' en vervolgens starten met de gewenste les

Dit moet wel lukken toch? Perfect, want zo werkt het exact!

Je start bij les 1 en vervolgens kun je steeds verder gaan. Snap je iets nog niet? Dan pauzeer je de video om het even te leren of kijk je de video opnieuw!

Kom je er nog niet uit? Dan vraag je Koen Snoek gewoon om je te helpen. Hij is tenslotte je coach op het moment dat je besluit om met zijn cursus aan de slag te gaan.

Echte aanrader hoor!

Gitaarles van Koen review

De cursus Gitaarles van Koen bestaat uit 22 lessen. Elke week wordt er 1 les vrijgegeven waar je vervolgens de volle focus op kan gaan leggen.

Hierdoor leer je in een periode van 22 weken gitaar spelen. Deze methode is erg effectief, ook zeker voor mensen die op latere leeftijd gitaar willen leren spelen.

Ik heb de cursus zelf ook gevolgd en mijn mening en ervaring hiermee in een Gitaarles van Koen review geschreven.

Lees die even als je interesse hebt in het starten met de lessen van Koen Snoek. Hij is absoluut de beste van Nederland & België als het aankomt op online gitaar leren spelen!

gitaarles-van-koen

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!