mei 14

0 comments

Top 5 Beste Digitale Piano’s Om Te Kopen

By Peter

mei 14, 2021

digitale piano, piano, piano leren spelen

Digitale piano kopen. Het effect dat muziek heeft op onze emoties en gedachtes is voor mij ontzettend interessant. Al van kleins af aan luister ik verschillende genres die op dat moment passen bij mijn humeur of bezigheid. Ik ben helaas niet gezegend met een muzikale aanleg, maar luisteren kon ik als de beste. Hoe ouder ik werd hoe meer ik een voorkeur kreeg voor de klanken van een piano. Vooral tijdens mijn studentenperiode heeft pianomuziek mij enorm geholpen om te focussen op school, maar ook om na intensief studeren heerlijk tot rust te komen. 

Ondanks mijn tekort aan muzikaal talent wilde ik heel graag zelf leren piano te spelen. Ik wilde het op mijn eigen tijd leren en nergens aan verbonden zitten. Pianolessen waren dus niet aan mij besteed. Ik ging op onderzoek uit en kwam er al snel achter dat ik zelf een piano wilde aanschaffen. Je kunt begrijpen dat ik in mijn studententijd erg ben geschrokken van het prijskaartje van een piano, dat was dus al direct geen optie voor mij. 

Uiteindelijk heb ik besloten om een digitale piano aan te schaffen en ik kan je vertellen, wát een uitvinding. Omdat ik in de tussentijd aardig wat digitale piano’s heb geprobeerd, wil ik je in dit artikel vertellen wat de top 5 beste digitale piano’s zijn om te kopen. Ik weet zeker dat er ook een voor jou tussen zit. 

Waarom kiezen voor een digitale piano?

Ik neem aan dat je op dit artikel hebt geklikt omdat je van plan bent een digitale piano te kopen, maar de waarom-vraag moet wel duidelijk beantwoord zijn. Zonder zeker te weten of deze vorm van pianospelen voor jou geschikt is, zou dan natuurlijk zonde zijn van de aankoop. Zoals je waarschijnlijk al weet zit er een verschil tussen akoestisch en digitaal pianospelen, maar zijn de technieken zo ver gevorderd dat een beginnend pianospeler dit niet zal merken. Ben je al een gevorderd pianist, dan merk je al snel dat de toetsen net wat anders aanvoelen.

Het verschil tussen een digitale en akoestische piano zit over het algemeen in de klanken. Bij een akoestische piano werkt alles natuurlijk lekker ouderwets. Zodra je een toets aanslaat valt de hamer tegen de snaren aan in de grote houten klankkast. Hierdoor komen de verschillende klanken vrij. Ook kun je gebruikmaken van de pedalen om de klanken net weer een ander gevoel mee te geven.

Een digitale piano is eigenlijk een nabootsing van de akoestische variant. De klanken van de akoestische piano worden opgenomen en omgezet in digitale informatie. Zodra je op je digitale piano begint te spelen worden dit nagebootste geluid via de speakers vrijgegeven. Omdat deze digitale geluiden in de loop van de jaren zoveel vordering heeft gemaakt is bij sommige piano’s het geluid zelden tot niet te onderscheiden. 

Veel verschillende klanken

Een digitale piano heeft een ontzettend breed assortiment aan klanken. Je kunt dus veel verschillende soorten muziek maken. Daarnaast heeft een digitale piano het voordeel dat er allerlei verschillende knopjes op zitten met verschillende features. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat elke klank net weer een ander geluid krijgt. Daardoor is het gebruik van een digitale piano ook ideaal voor in een band. Je kunt wanneer je wilt de klanken aanpassen, zodat het spelen van elk genre mogelijk is. Je kunt daarnaast de piano ook aansluiten aan een laptop of computer, zodat je muziek kunt componeren en eventueel zang toevoegen als je een microfoon aanschaft.

Weinig onderhoud 

Het voordeel van een digitale piano is dat het veel en veel minder onderhoud vergt dan een akoestische piano. Het heeft namelijk geen bewegende onderdelen. Bij een akoestische piano moet je de snaren stemmen, omdat deze anders vals kan klinken. Bij een digitale piano is dat niet nodig. Daarnaast is een digitale piano veel beter bestand tegen temperatuur en vochtige plekken. Deze kun je vergeleken met een akoestische piano ook bij een raam plaatsen, maar dan wel dicht natuurlijk. Regen is uiteraard veer geen enkel instrument bevorderlijk.

Formaat 

Dit voordeel sluit aan bij ons vorige onderwerp. Je weet namelijk al dat een digitale piano minder onderhoud nodig heeft. Dit komt ook door het formaat. Een digitale piano is een stuk kleiner en compacter. Uiteraard heb je digitale piano’s die wat meer op een akoestische lijken, maar je hebt ook digitale varianten die op een standaard staan. Hierdoor kun je ze gemakkelijk verplaatsen of meenemen naar een andere locatie. Dit is ook ideaal voor wat kleinere kamers.

Prijsklasse 

Zoals je in de introductie van dit artikel al hebt kunnen lezen was ik erg geschrokken van de prijs van een akoestische piano. Uiteraard heeft dit te maken met de lange levensduur van soms wel 100 jaar. Een digitale piano heeft dat dan weer niet, maar dit maakt wel dat deze piano een stuk toegankelijker is voor mensen met een kleiner budget zoals ik of beginners. Je hebt al een digitale piano voor onder de 200 euro, maar ze zijn er ook voor ruim 1000 euro. In de top 5 zal ik je hier wat goede voorbeelden van geven. 

digitale piano

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een digitale piano?

De prijsklasse is vaak al een maatstaf waar je jezelf aan kunt houden op het moment dat je een digitale piano wilt aanschaffen. Binnen deze prijsklasse kun je op zoek gaan waarnaar jij precies wilt. Maar wat jij nu precies naar op zoek bent is belangrijk om vooraf goed na te gaan. Toen ik mijn eerste digitale piano kocht was ik nog student en had ik niet zoveel ruimte om mijn kamer. Voor mij was het dus belangrijk om een compacte piano te hebben op een standaard.

Wat ook belangrijk is om naar te kijken is het geluid dat uit de piano komt. Om de klanken van de toetsen zo mooi mogelijk in elkaar over te laten lopen kun je het beste kijken naar een piano met maximale polyfonie. Voor een beginner zal 32 noten al voldoende zijn, maar voor een gevorderde pianist zit je al gauw aan de 64 noten. Polyfonie is namelijk de hoeveelheid klanken die de piano tegelijkertijd kan laten horen. Bij het uitproberen van een piano is het daarom slim om een aantal akkoorden te spelen zodat je goed kunt luisteren of er een mooie overgang in de noten zitten.

Je wilt het liefst een kwalitatief goede digitale piano. De meeste hebben 88 toetsen. Het is natuurlijk de bedoeling dat deze toetsen te vergelijken zijn met de toetsen van een akoestische piano. Bij een akoestische voel je namelijk de weerstand op de toets, doordat je de hamer op de snaar moet slaan. Als je de toetsen harder aanslaat zullen de klanken ook anders zijn. Bij een digitale piano heten dit gewogen toetsen, ook wel key action.

Dit doet het hamermechanisme na. De toetsen voelen hierdoor net zo zwaar aan als bij een akoestische piano. Het is dus belangrijk dat je bij het aanschaffen van een digitale piano goed kijkt naar het gevoel van de toetsen. Als de toetsen licht aanvoelen, dan kun je deze piano beter niet aanschaffen. Hebben de toetsen wel genoeg weerstand en zijn ze aanslaggevoelig, dan is dit vaak een kwalitatief goede piano. Door hard of zacht op de toetsen te slaan krijg je dan mooie verschillende klanken. 

De top 5 beste digitale piano’s om te kopen

Het heeft even geduurd, maar we zijn aangekomen bij de top 5 beste digitale piano’s. Het is vooral belangrijk dat je weet waar je naar op zoek bent, zodat je gericht kunt kijken naar de specificaties van de verschillende piano’s. Hieronder heb ik van een aantal piano’s die ik zelf heb kunnen proberen en de aanraders van anderen een top 5 gemaakt. Voor elke prijsklasse is er een topper te vinden. Ik weet zeker dat er voor jou ook een goede digitale piano tussen staat. Ik ben benieuwd waar jij muziek op gaat maken!

Fazley FSP 200 BK Digitale piano zwart 

Om te beginnen starten we met de goedkoopste in het lijstje. Voor mij was dit een van de beste digitale piano’s om mee te beginnen. Niet alleen om de gangbare prijs, maar ook omdat deze erg compact is en gemakkelijk mee te nemen is. Deze piano heeft instelbare aanslaggevoeligheid, waardoor je het gevoel van een akoestische piano goed kan nabootsen. Deze piano heeft 88 toetsen waarmee je 12 verschillende klanken kunt spelen, bijvoorbeeld orgels en strijkers. De piano is verder erg overzichtelijk waardoor het voor een beginner makkelijk is om mee te starten.

Fazley Digitale Piano Wit


Anderen die deze piano hebben aangeschaft zijn erg te spreken over de prijs-kwantiteit verhouding. De klanken van de toetsen zijn erg mooi en er komt goed geluid uit de speakers. Wat voor sommige beginners erg fijn is, is dat er geen hamerfunctie opzit. Hierdoor voelen de toetsen natuurlijk zwaar, zoals bij een echte piano.

Als beginner kan dit ervoor zorgen dat je snel vermoeide vingers krijgt. Dat maakt de Fazley FSP-200-BK toegankelijk is voor mensen die graag willen leren pianospelen. Anderen omschrijven deze piano ook als een mooi instapmodel.

Naast de klanken en het gevoel van de toetsen zijn vele ook te spreken over de handige USB-functie. Hierdoor kun je namelijk de toetsaanslagen opnemen. Ook kun je een koptelefoon aansluiten aan deze digitale piano. Altijd handig. Voor zowel een beginner als gevorderde beginnen dus een uitstekende piano voor een klein budget.

Yamaha P-125B digitale piano zwart

De volgende favoriet gaat net weer een stapje hoger. Zowel in prijs als in kwaliteit. De Yamaha P-125B heeft namelijk 24 standaardklanken. Het dubbele van de vorige digitale piano. Naast deze 24 klanken heb je ook 20 bas- en drumtracks. Hiermee kun je dus een volledige begeleiding van jouw pianospel creëren. Deze piano beschikt wel over Graded Hammer toetsen, met andere woorden key action. Hierdoor kun je dus zwaardere en lichtere aanslagen doen. Deze piano heeft een gewicht van rond de 14 kilo, waardoor deze ook makkelijk te verplaatsen is.

Yamaha P-125B

Vooral over het geluid zijn erg lovende reviews te lezen. Doordat de piano een 2-wegsysteem heeft komt het geluid zowel uit de bovenkant als uit de onderkant. Net zoals bij een akoestische piano. Dit geeft het gelijk een “echt” gevoel. Medespelers vinden dat deze piano een realistisch gevoel geeft en mooie volle klanken heeft. Wat mij betreft is dit een piano voor zowel beginners als gevorderden. Vooral omdat deze piano een maximale polyfonie heeft van 192, geeft het veel verschillende speelmogelijkheden.

Studiologic Numa Compact 2x digitale piano

Nummer 3 in de lijst is ook een lichtgewicht digitale piano. De Studiologic Numa Compact 2x is supermakkelijk te bedienen en erg overzichtelijk. Deze piano is net iets duurder dan de nummer 2, maar zeker een aanrader. Nadat ik een tijdje piano heb gespeeld kwam ik erachter dat ik toch muzikaler was aangelegd dan ik in eerste instantie dacht.

Deze piano heb ik vervolgens aangeschaft omdat deze voor zowel thuis als tijdens liveoptredens uitermate geschikt is. Voor thuis kun je gebruikmaken van de ingebouwde luidsprekers. Voor op het podium of in de studio kun je de lijnuitgangen aansluiten op een versterker of mengpaneel.

Nummer 3 in de lijst is ook een lichtgewicht digitale piano. De Studiologic Numa Compact 2x is supermakkelijk te bedienen en erg overzichtelijk. Deze piano is net iets duurder dan de nummer 2, maar zeker een aanrader. Nadat ik een tijdje piano heb gespeeld kwam ik erachter dat ik toch muzikaler was aangelegd dan ik in eerste instantie dacht.

Deze piano heb ik vervolgens aangeschaft omdat deze voor zowel thuis als tijdens liveoptredens uitermate geschikt is. Voor thuis kun je gebruikmaken van de ingebouwde luidsprekers. Voor op het podium of in de studio kun je de lijnuitgangen aansluiten op een versterker of mengpaneel.

Studiologic Numa Compact 2x

In de studio komt er veel op je af, tenminste, in mijn geval. Wat daarom ook zo fijn is aan deze piano is dat er niet honderden knopjes met kleine lettertjes opzitten, waardoor je eeuwig aan het zoeken bent. Dit is een compacte piano met een mooi en overzichtelijk bedieningspaneel. Door de maximale polyfonie van 128 is deze digitale piano ook zeker geschikt voor de meer ervaren spelers.

Casio Privia PX-870BK digitale piano zwart

Nog onder de 900 euro komen we uit bij de nummer 4 in de lijst van beste digitale piano’s. Vergeleken met de voorgaande piano’s lijkt de Casio Privia Px-870BK het meest op een akoestische piano doordat het een echte staande piano is met goede behuizing. Naast de looks is ook de feel van deze piano te vergelijken met een akoestische. De toetsen zijn namelijk in een ebbenhout- en ivoorstijl gesimuleerd, zodat je hetzelfde profiel onder je vingers voelt als bij een akoestische piano.

Casio Privia PX-870BK digitale piano zwart

Tot nu toe heeft deze piano de hoogste polyfonie uit het lijstje van maar liefst 256 stemmen. Hierdoor zijn de klanken van hoge kwaliteit. De piano is voorzien van een Concert Play-modus, waardoor je als solist met een symfonisch orkest kunt spelen. Dit orkest wordt door de piano weergegeven. Door anderen wordt deze piano zeer aanbevolen om het mooie geluid en fijne gevoel van de toetsen.

Let bij het aanschaffen van deze piano wel op de beenruimte. Hoe fantastisch ik deze piano ook vond spelen, met mijn lengte is het net iets te krap om goed achter de piano te zitten.

Roland FP-90-BK Premium Portable digitale piano zwart

We zijn aangekomen bij de nummer 5 van deze top 5. Deze digitale piano is dan ook te vinden in een hoge prijscategorie, maar dat is ook niet voor niets. Deze piano heeft namelijk naast een mooi uiterlijk ook nog ontzettend veel mogelijkheden. Deze piano heeft 88 gewogen toetsen met hamer reactie en is hiermee aanslaggevoelig. Ook deze toetsen zijn voorzien van een ebbenhout en ivoren feel, zodat het net zo aanvoelt als een akoestische piano.

Roland FP-90-BK Premium Portable digitale piano zwart

Door andere gebruikers wordt deze piano ook omschreven als een overzichtelijk piano met een erg realistisch geluid. Deze piano is ook uitstekend voor een optreden, omdat je deze supermakkelijk kunt vervoeren. Daarbij worden de speakers als uitstekend ervaren wat deze piano inderdaad geschikt maakt voor optredens of studiosessies.

Het geluid is zonder versterking zelfs genoeg voor een kleine zaal. Kort om, je zou bijna niet in de gaten hebben dat je op een digitale piano speelt met deze Roland piano. Deze piano is vooral geschikt voor de wat gevorderde pianisten. Het kost iets meer, maar dan heb je ook de kwaliteit die je ervan mag verwachten.

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!