augustus 8

0 comments

De Top #10 Beste Digitale Piano’s Om Te Kopen In 2020!

By Peter

augustus 8, 2020


De tien beste digitale piano’s van 2020 hebben we voor jou op een rij gezet. Ben je beginnende of al een gevorderde pianist en wil je een nieuwe digitale piano kopen?

Lees dan zeker verder. Want in dit artikel geven wij je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken voor het kopen van een nieuwe digitale piano

De eerste vraag die altijd naar voren komt als je een nieuwe piano koopt is, ga je voor een akoestische piano of voor een digitale piano? Over beide opties valt wat te zeggen. Het hangt namelijk helemaal van jouw eigen situatie af. 

Een digitale piano heeft geen snaren en hamertjes die deze snaren aanslaan zoals een akoestische piano. Een elektrische piano heeft sensoren die de beweging van de toetsen registreren en een klank generator die deze registraties omzet in geluid. 

De luidsprekers die verwerkt zijn in de piano zorgen voor de klankweergave. Bij de beste digitale piano’s is het tegenwoordig steeds minder te horen dat het geen echte akoestische piano’s zijn.

 

Redenen waarom jij een nieuwe digitale piano koopt

We gaan ervan uit dat je een nieuwe digitale piano wilt kopen, want daar zijn immers genoeg redenen voor te verzinnen. Zoals: 

1. Je bent een beginnende pianospeler.

2. Een digitale piano kopen is minder duur dan een akoestische piano aan te schaffen. 

3. Je hebt geen ruimte voor een akoestische piano in je woning. 

4. Je wilt geen geld spenderen aan het twee keer per jaar laten stemmen van de akoestische piano. 

5. Je wilt meerdere soorten geluiden hebben dan alleen maar het piano geluid. 

6. Om andere huisgenoten of buren niet te storen wil je een koptelefoon gebruiken. 

7. De digitale piano gaat mee naar optredens. Dus makkelijk te vervoeren.

8. Via de computer wil je verbinding maken met de digitale piano. Zodat je ook muziekstukken digitaal kan componeren en bewerken. 

Drie soorten digitale piano’s

Er zijn drie soorten digitale piano’s, namelijk console piano, slab piano en stage piano. Voordat we de beste digitale piano's van 2020 kunnen benoemen leggen we het verschil van deze drie uit. 

Een console piano is een staande digitale piano die op een houten frame is gebouwd. Zodat deze op een echte staande piano lijkt. Meestal zijn de pedalen geïntegreerd met de piano. Het is in feit een piano in een staande behuizing.

Het geluid kom uit de ingebouwde luidsprekers, maar je kan er ook een koptelefoon op aansluiten. Het is tevens mogelijk om de digitale piano direct via een output te verbinden met een externe versterker. Op deze manier komt er meer geluid uit. Bijvoorbeeld handig als je een optreden geeft. 

Slab en stage piano’s zijn vergelijkbaar in vorm. Het is namelijk een standaard keyboard van ongeveer 20 cm dik, met een control board achter de toetsen. Het grootste verschil tussen de slab en de stage piano is dat de slab piano ingebouwde speakers heeft en de stage piano een versterker nodig heeft.

Een stage piano biedt dezelfde geluiden met een vergelijkbare geluidskwaliteit als de console piano. Verschil is dat een stage piano geen houten frame heeft. Daardoor is een stage piano geschikter voor optredens. Daarbij moet je dan nog wel een keyboard standaard hebben. 

De pedalen zijn met dit soort digitale piano’s geïntegreerd. Maar kunnen ook op de piano zelf worden aangesloten. Bij veel digitale piano’s worden de pedalen los meegeleverd. 

Bij de koop van een digitale piano ben je tussen de 600 en 5.000 euro kwijt. Afhankelijk van de kwaliteit die je zoekt en de functies die de digitale piano bevat. 

De grootste verschillen zitten hem in de kwaliteit van de speakers en de klankkleuren. Het is vergelijkbaar met het kopen van een akoestische piano. Hoe meer geld je uitgeeft, hoe beter de toetsaanslag en klankkleuren zijn.

Top 10 beste digitale piano’s van 2020

We hebben een selectie gemaakt van de top 10 beste digitale piano’s van 2020. We hebben tevens gekeken in verschillende prijs categorieën. Daarnaast ook naar verschillende merken, zoals de Yamaha en Roland.  

De beste digitale piano’s van 2020 die je kan kopen, hebben wij voor je uitgezocht. 

#1 Yamaha P45

De Yamaha P45 is de eerste uit Yamaha P-serie. Het is een draagbare piano en uitgevoerd in zwart. De pianoklank is tot stand gekomen met behulp van een opname van een akoestische piano. De toetsaanslag is gegradeerd, de zogenoemde ‘graded key action’.

De gevoeligheid van de toetsaanslag kan door de speler worden bijgesteld. Op de P45 zijn er vervolgens vier verschillende settings. Te weten hard, medium, soft, en fixed. 

Er zijn tien andere instrumentklanken beschikbaar, en de piano heeft een ingebouwde metronoom. Deze piano komt ook met een muziekstandaard en een voetpedaal. De Yamaha P45 is voor de beginnende speler en ligt in het lagere prijs segment. 

Lee hier onze uitgebreide review over de Yamaha P45. 

yamaha-p45-review (1)

#2 Yamaha P255

Yamaha noemt de P255 zelf een compacte digitale piano. Net als zijn kleinere zusje P45 is de P255 een slab piano. Je kan kiezen tussen een witte of zwarte kleur uitvoering.  

Deze digitale piano heeft ook een ‘graded hammer action’ met vier verschillende gevoeligheid instellingen. In tegenstelling tot de P45 heeft de P255 tien verschillende begeleidingsstijlen. Hiermee kan je simpele akkoorden spelen. De digitale piano zet deze om in diverse achtergrondstijlen. Zoals blues, swing, slow rock en andere. 

De Yamaha P255 heeft tevens 10 ingebouwde drum patronen waar je mee kunt spelen. En een ingebouwde metronoom.

Met de record knop kan je jouw eigen pianospel opnemen. Vervolgens kan je het afspelen en je meesterwerk beluisteren. Vooral handig als je een beginnende pianospeler bent, zodat je kan horen waar je de fouten maakt.

Aan de achterkant zit een USB ingang, zodat je de piano kan aansluiten op de computer. Alsmede de uitgangen om externe speakers, mixing board of een computer sound card aan te sluiten. De pedalen set van drie pedalen koop je er los bij. 

De Yamaha P255 is voor de beginnende speler en ligt in het lagere prijs segment. 

yamaha-p-255-digital-piano (1)

#3 Casio Privia PX-5S

De Privia lijn van Casio is een uitstekende keuze. De digitale piano is uitgevoerd in zwart of wit. Het geluid van de Casio PX-5S is behoorlijk goed te noemen. Een prachtig model en een goede kwaliteit digitale piano voor een betaalbare prijs van 989 euro. 

Deze prachtige digitale stage piano is uitgerust met een zeer prachtige en realistische pianoklanken. De piano is ook uitgerust met de AiR-klank waar Casio inmiddels om bekend staat. Zowel de klanken, als de voices zijn van hoge kwaliteit. 

Je hebt de keuze tussen open, gesloten, half-open en zonder deksel De PX5S beschikt ook over Casio’s hoogstaande AiR-systeem, dat realistische harmonische resonantie verzekert. 

Een uniek feature op de Casio Privia is dat de toetsen zelf afgewerkt zijn met een speciaal laagje dat het gevoel van een akoestisch instrument nabootst. Heel knap ontworpen.  

Voor de ingebouwde klanken krijg je meer waar voor je geld. De PX-5S heeft namelijk maar liefst 720 geluiden. Waaronder orgels, blaas-, strijkinstrumenten en elektrische piano’s.  

De overgang tussen de noten en klanten verlopen naadloos. Er zijn geen onverwachte veranderingen in geluid of kwaliteit. In geen enkele nooit, dit is bijzonder goed te noemen.  

Net als de andere geluidsopties is ook het synth-vermogen van de PX5S indrukwekkend. De PX5S bied je de technologie om je eigen hex-layers te ontwerpen, net als voorgaande Casio-modellen. Hex-layers bestaan uit één toon, gemaakt van 6 verschillende samples. 

De Casio Privia PX-5S heeft natuurlijk ook USB in- en uitgangen voor externe speakers of mixing consoles. De drie pedalen set is los verkrijgbaar ten behoeve van het nabootsen van een akoestisch geluid.  

De digitale piano weeg 14,7 kilo. Dit is niet heel licht, maar nog altijd licht genoeg om hem mee te nemen waar je wilt. Tevens werkt de stage piano op acht AA-batterijen. Op deze manier kan je uren speel plezier hebben, ook zonder elektriciteit. 

De PX-5S is voor de half gevorderde speler en ligt net nog in het lagere prijs segment.  

Casio Privia PX-5S

#4 Korg SP280

De Korg pianoklanken zijn zeer goed te noemen. De ‘natural weighted hammer action’ is vergelijkbaar met die van andere merken. De gevoeligheid pas je aan jouw eigen stijl aan. De piano is verkrijgbaar in wit of zwart en heeft poten. Daardoor heb je geen aparte standaard meer nodig. 

De SP280’s highlights zijn onder andere de piano- en elektrische pianoklanken. Als je van ‘60s en ‘70s pop en soul houdt is dit misschien wel de beste keuze voor jou.

De kenmerken van de SP280 zijn onder andere de piano- en elektrische klanken. Indien je van de jaren 60 en 70 pop soul muziekstijl houdt is dit wellicht de beste keuze voor jou. Andere instrumenten die je in de SP280 vindt zijn orgels, klavecimbels, strijkinstrumenten en meer.

De Korg SP280 heeft ingebouwde speakers. Aan de achterkant zijn diverse uitgangen om de piano te verbinden met andere zwaardere speakers of een PA systeem. 

De 3-pedalenset is los verkrijgbaar voor nog meer nabootsing van de akoestische piano. Een uitstekende digitale piano om als beginner mee te starten. De prijs ligt in het tussen het lagere en midden prijs segment. Voor 600 euro heb je deze piano al in huis.

korg sp 280

#5 Casio PX870

De Casio PX870 ligt een prijsklasse hoger en dan hoor je gelijk aan de klanken. Deze digitale piana klinkt al veel meer als een echte klassieke piano. In het geluid zit meer diepte en klinkt daarnaast ook helder. De PX870 heeft een groter bereik tussen hard en zacht spelen. 

Voor een beginnende pianospeler is deze Casio PX870 wellicht iets te duur, maar een iets gevorderde speler zal zeker de geluiden en functionaliteiten waarderen. De prijs ligt net iets onder de 900 euro.

De digitale piano PX870 is verkrijgbaar in wit of zwart. Deze piano heeft 19 verschillende geluiden, zoals elektronische piano, vleugel, klavecimbel, orgels, bas en strijkgeluiden. 

Met de functie ‘hall simulator’ klinkt de piano alsof je in een concertzaal aan het spelen bent. Dankzij de ingebouwde opnamefunctie kan je jouw pianospel opnemen en weer afspelen. Aan de achterkant zit de USB aansluiting voor je pc. 

De PX870 heeft vier ingebouwde krachtige speakers, waarmee je op hoog volume kan spelen. Zonder daarbij af te doen aan de kwaliteit van de klanken. Tevens kan je externe luidsprekers erop aansluiten. 

De Casio PX870 is voor de iets gevorderde speler en ligt in het midden prijs segment. 

Casio Privia PX-870BK digitale piano zwart

#6 Korg SV1

De Korg SV1 ligt ook in een hoger prijssegment, maar is daarmee absoluut een geweldige digitale piano. De geluidkwaliteit is zeer goed, het design is mooi en met 36 verschillende geluiden kan je heel veel diversiteit aan muziek maken. 

Met het specifiek samengesteld stage pack black pakket heb je alles bij de hand. De SV1 krijg je dan inclusief standaard, tas en exp2 expressiepedaal. Dit pakket levert je een besparing op.

De digiale piano bevat zes geluid banken met ieder weer zes geluiden. De geluid banken zijn onderverdeeld in elektrische piano 1 en 2, clav, piano, orgel, 3 strijkers, 2 blaasinstrumenten en een koor. De stage piano heeft 88 toesten.

Midi aansluiting voor verbinding met je computer is mogelijk met de usb poort, maar ook via de klassieke midi in/out verbinding. 

De SV1 heeft geen ingebouwde speakers. Je zult dus gebruik moeten maken van een externe versterking met luisprekers. Natuurlijk kan je ook je koptelefoon gebruiken. 

Deze hoogwaardige digitale piano heeft een gewone jack uitgang, maar ook een gebalanceerde XLR uitgang. Deze zorgt voor een betere signaaloverdracht. 

De Korg SV1 is voor de gevorderde speler en ligt in het hogere prijs segment. 

korg-sv1

#7 Roland RD2000

De Roland RD2000 stage piano ligt met een prijs van ruim 2.600 euro in het hoogste prijs segment. Maar dan krijg je ook wel waar voor je geld. Deze digitale piano is bedoeld voor de professionele pianospelers.

De geluiden die je bij de Roland RD2000 hoort zijn dan ook van professionele kwaliteit. Bij deze digitale piano worden ruim 1100 geluiden geleverd. Waaronder elektrische piano’s, orgels, synthesizers, vintage keyboard geluiden en nog meer. De geluiden kunnen worden aangevuld met geluiden die van de website van Roland zijn te downloaden. 

Het is mogelijk om ieder geluid naar je eigen wensen aan te passen en op te slaan. De RD2000 heeft zeer uitgebreide effecten, zoals een reverb, delay, tremelo, equalizer, rotary effect en versterker simulaties. 

De Roland RD2000 heeft 88 toetsen en een polyfonie van 128 tonen. De digitale heeft geen ingebouwde speakers. Gebruik hiervoor externe luidsprekers of een koptelefoon.

Je sluit de digitale piano via een jack-aansluiting of een XLR voor een betere signaal overdracht. Deze stage piano weeg bijna 22 kilo. Het is een waanzinnige mooie en krachtige digitale piano. Maar dat mag ook wel voor deze prijsklasse. 

roland-RD2000

#8 Studiologic Numa Compact 2x digitale piano

De Studiologic Numa Compact 2x is een zeer veelzijdige digitale piano en bezit 3 klankbronnen. Naast de piano-sectie met 1GB aan samples, is er een orgelsectie afgeleid van de Numa en de synth sectie van de Sledge. De piano heeft 88 toetsen. 

De speakers zorgen ervoor dat je ook thuis kan spelen zonder extra versterking. Via de usb aansluiting is ook audio overdraagbaar en je kan je eigen muziek ook opnemen. 

De Compact 2X heeft ook uitgebreide midi controller features. Zo kan je samen met de interne klanken ook nog 2 midibronnen, midi en usb, aansturen over 2 zones. De effecten zijn geweldig. Er zijn tot 6 gelijktijdige effecten instelbaar. 

Alles zit in een behuizing die slechts 7 kilo weegt. Een echte compact en lichtgewicht digitale piano. 

De Studiologic Numa Compact 2x ligt met een prijs van rond de 750 euro in het midden segment. En is geschikt voor de iets gevorderde speler. 

Studiologic Numa Compact 2X home keyboard

#9 Clavia Nord Electro 6D stage

De Nord Electro 6D stage piano combineert de bekroonde sounds van vintage elektro mechanische en akoestische instrumenten in een ultra compact formaat.

De piano heeft drie onafhankelijke geluid secties, een nieuwe gestroomlijnde gebruikersinterface en de toevoeging van naadloze overgangen. Daarmee is de Nord Electro 6D krachtig en flexibel te noemen. Een verfijnde moderne klassieke digitale piano. 

De ‘seamless transitions’ zorgt ervoor dat je zonder harde overgang van de ene naar de andere klank kunt schakelen. Met de uitgebreide split- en layer-functies kun je de drie secties orgel, piano en sample synth naar eigen wens opdelen en combineren.

Ook deze is met een gewicht van 8 kilo heel handig om overal mee te nemen. De Electro is dan ook ontworpen voor gebruik op het podium. 

De Nord Electro is voor de iets gevorderde speler en ligt met een prijs van rond de 1700 euro in het midden prijs segment. 

Clavia Nord Electro 6D 73 stage keyboard

# 10 Clavia Nord Stage 3

De Clavia Nord Stage 3 is één van de beste digitale stage piano’s die op de markt verkrijgbaar is. Je moet wel even sparen, want de prijs ligt in het hogere segment van een kleine 4.000 euro. 

De Nord Stage 3 bevat drie instrument secties, te weten orgel, piano en synthesizer. Daarnaast heeft het een effecten serie met instelbare parameters. Met de effecten sectie kan je iedere geluid helemaal naar eigen wens aanpassen. 

Met de midi in/out of de usb aansluiting kan je digitale piano aan je computer of laptop verbinden. De Stage 3 beschikt over maar liefst 2 GB aan geheugen. 

De overgangen bij het veranderen van programma’s en geluiden is naadloos. Zeer handig voor bij live optredens. De Stage 3 heeft een polyfonie van 120 tonen. 

Er zijn drie versies van de Stage 3 leverbaar:

- de Nord Stage 3 HA 88: 88 toetsen en weegt 19 kilo.

- de Nord Stage 3 HP76: 76 toetsen en weegt 12,5 kilo.

- de Nord stage 3 Compact: 73 toetsen en weeg 10 kilo. 

De Clavia Nord Stage 3 is een fabuleuze digitale piano die in het hogere prijs segment ligt. Maar als je deze piano koopt, ben je gegarandeerd van optimale klanken en veel piano speel plezier. 

Clavia Nord Stage 3 88 stage piano

De beste digitale kopen van 2020

Iemand die voor het eerst de beste digitale piano wil kopen, vertrouwt misschien meer op de populaire merken die de meeste mensen kennen. Maar zelfs dan moet je in staat zijn om een betrouwbaar toestel te vinden. 

De meeste bekende digitale piano en keyboard merken zijn Yamaha, Casio, Clavinova, Roland en Korg. 

Yamaha keyboards zijn één van de meest betrouwbare en bekende keyboards op de markt, terwijl Casio dan weer bekend staat om zijn betaalbaarheid. Roland en Korg hebben enkele van de meest begeerde digitale piano’s gemaakt. Met daarbij als uitblinkers de Fantom lijn van Roland en de Triton lijn van Korg. 

Mocht je een beginnende pianospeler zijn dan raden wij je aan een goedkoper model te nemen. Het volgen van pianolessen doe je vervolgens online. In je eigen tempo met prachtige video’s en goede coaching. Bijvoorbeeld bij de online pianoles van René.

Wanneer je een iets gevorderder speler bent dan kan je een digitale piano in het midden prijs segment kopen. Bekijk onze lijst met de beste digitale piano’s van 2020 en maak voor jou de beste keuze. 

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!