juli 7

0 comments

De #7 Beste Akoestische Gitaren Voor Beginners Om Te Kopen!

By Peter

juli 7, 2020


Je eerste gitaar kopen is ontzettend spannend: ik weet het!

Hoe weet je als beginner nu welke akoestische gitaar je moet kopen? Vragen als:

  • Welke snaren heb je nodig? 
  • Wat voor materiaal kun je het beste hebben?
  • Wat is een normale prijs voor een beginnersgitaar?

Spoken door je hoofd. I've been there! Ik weet hoe je je voelt en hoe lastig het kan zijn.

In dit artikel ga ik je niet alleen de 7 beste akoestische gitaren om als beginner te kopen geven, maar ik ga je ook uitleggen hoe je nu een geschikte gitaar voor jezelf kunt kiezen.

Na dit artikel weet je dus niet alleen welke gitaren tot jouw opties behoren, maar ook hoe je hier tussen kunt gaan kiezen!

Geen koopgids nodig? Spring direct naar de 7 beste akoestische gitaren voor beginners!

Waarom Een Akoestische Beginnersgitaar Kopen?

De meeste beginners starten met een akoestische gitaar. De reden hiervoor is de veelzijdigheid van de gitaar, de mooie klank en het aanraden van vele professionals.

Zo sta je nu direct voor een keuze. Kies je voor een western gitaar of ga je toch voor een klassieke gitaar?

Het grootste verschil tussen beide gitaren is dat een western gitaar stalen snaren heeft en een klassieke gitaar nylon.

Je kunt al wel raden dat het dus fijner is om een klassieke gitaar te bespelen. De nylon snaren voelen iets fijner aan dan de stalen snaren.

Echter zijn 3 van de snaren van een klassieke gitaar wel omwonden met metaal. Een klassieke gitaar heeft meer ruimte tussen al deze snaren, omdat bij klassieke gitaren de hals een stuk breder is.

Hierdoor heb je dus als gitarist meer ruimte voor je vingers. Waar een klassieke gitaar veel voor gebruikt wordt is:

  • Tokkelen
  • Gitaarakkoorden spelen
klassieke-akoestische-gitaar-voor-beginners-kopen

Klassieke gitaren zijn over het algemeen goedkoper dan western gitaren, maar niet zo zeer beter. Ik raad namelijk western gitaren aan voor de beginner.

Western gitaren lijken behoorlijk op de klassieke giaar, echter is de klankkast een stuk groter en hierdoor dus ook luider. De hals van de gitaar is overigens iets smaller dan die van een klassieke gitaar.

De stalen snaren maken het mogelijk om van deze akoestische gitaar een semi-akoestische gitaar te maken. Zo kun je hem aansluiten op een versterken, waardoor het geluid dus harder en mooier zal zijn.

De grootste reden waarom ik deze gitaar aanraad voor beginners is, omdat een western gitaar het heel makkelijk maakt om begeleid te worden en om liedjes na te spelen.

In bijvoorbeeld de gitaarlessen van Koen staat dit centraal als leermethode, omdat dit het beste en het snelste werkt.

En dan kun je gaan miepen over de stalen snaren, maar hier gebruik je natuurlijk een plectrum voor!

western-akoestische-gitaar-voor-beginners-kopen

Waar Moet Je Als Beginner Op Letten Als Je Een Akoestische Gitaar Gaat Kopen?

Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden als je een akoestische gitaar gaat kopen.

Let op dat het KAN en dus niet MOET, maar het is wel verstandig om hier in ieder geval rekening mee te houden.

De prijs

Zo kun je de prijs natuurlijk zelf zo gek maken als je wil. Je kunt een akoestische gitaar al voor 60,- euro kopen, maar je hebt ze ook van 3.000,- euro en geloof me: ook voor meer.

In deze lijst ga je vooral de echte goede beginnersmodellen terugvinden. Geen meuk waar je na een jaar al niks meer aan hebt (referrerend aan de 60,- euro gitaren).

De gitaren in deze lijst zullen tussen de 150,- en de 600,- euro liggen. Bepaal wat jouw budget is, hier wordt de keuze direct al een stukje makkelijker voor je!

Western of klassiek

Net heb ik je al meer uitleg gegeven over de 2 soorten akoestische gitaren die je het beste als beginner kunt kopen.

De western gitaar geniet mijn voorkeur en is ook de favoriet van (bijna) elke muziekdocent.

De stalen snaren zijn even wennen, maar ook dit maak je zo eigen. Daarnaast kun je gewoon gaan spelen met een plectrum.

Het leren op een western gitaar is makkelijker, maar de snaren van de klassieke gitaar zijn iets fijner (dit is dus op te lossen met een plectrum).

Maak voor jezelf de keuze voor het soort gitaar, dan is de keuze uit de lijst hieronder weer een stukje kleiner geworden.

Accessoires

Hou er ook rekening mee dat je na het kiezen van een gitaar niet klaar bent. Instrumenten zijn gevoelig en dienen goed beschermd te worden.

Als je van plan bent om de gitaar vaak mee te nemen in de auto, op de fiets of in het openbaar vervoer dan is het zeker aan te raden om een goede koffer aan te schaffen.

Zo voorkom je dat je gitaar beschadigd wordt. Ook als je niet van plan bent om hem vaak mee te nemen kan het handig zijn.

Wellicht heb je een of meerdere jonge kinderen rond banjeren die alles pakken en omgooien wat los en vast zit of je hebt een lompe hond die de gitaar zo omver loopt.

Het zou zonde zijn als je investeerd in een goede gitaar, maar vervolgens niet in de bescherming hiervan. Dom kun je het eigenlijk zelfs noemen!

Bax-shop heeft een breed assortiment met koffers. Je kunt een tas nemen, maar een harde koffer beschermd beter en is maar een klein beetje duurder.

akoestische-gitaar-voor-beginners-kopen-koffer

Speel je links- of rechtshandig?

Bijna alle gitaristen spelen rechtshandig, maar er zijn ook mensen die het fijner vinden om linkshandig te spelen.

Bij elke gitaar staat er of de gitaar links of rechtshandig is. Zie je dit nergens staan? Dan kun je er vanuit gaan dat de gitaar rechtshandig is.

Weet je voor jezelf al of je links of rechts gaat spelen? Als je rechts bent is het vanzelfsprekend dat je rechts speelt, maar als je links bent is het niet altijd vanzelfsprekend dat je ook links speelt.

Als linkshandige kan het dus handig zijn om eerst eens te proberen wat je fijner vindt. Daarna kun je een goede keuze maken.

De #5 Beste Akoestische Beginnersgitaren Om Te Kopen

Alright, als het goed is heb je nu een idee van wat voor gitaar geschikt is voor jou.

Met dit idee en bovenstaande tips in je hoofd kun je een van de gitaren uit onderstaande lijst kiezen.

Onthoud dat al deze gitaren enorm goede modellen zijn. Als je gitaar nummer 5 kiest dan betekent dit niet dat het een ''mindere'' gitaar is, omdat deze op plek 5 staat.

Je snapt denk ik wat ik bedoel!

#5 - Yamaha CG122MC

We trappen de lijst af met een Yamaha en wel de Yamaha CG122MC. Dit is een klassieke gitaar en dus met een nylon snaar, zoals ik net heb uitgelegd.

Deze gitaar heeft een mooie gladde top van ceder en heeft een matte afwerking. Vaak bevinden gitaren met een afwerking als deze in het duurdere segment.

Door het gebruikte ceder hout krijg je een warme en volle klank als je de gitaar bespeelt. Verder is de toets redelijk breed. Hierdoor kun je ook met grote handen goed spelen op deze gitaar.

Hele fijne en goede akoestische beginnersgitaar om te kopen.

Yamaha CG122MC

#4 -  Takamine GN93CE-NAT 

De Takamine GN93CE-NAT is een elektrisch-akoestische westerngitaar.

De gitaar heeft naast zijn massieve top ook nog eens een hele goede en luxe uitstraling. De Takamine is een enorm gebalanceerde gitaar die enorm goed geluid levert.

De 20-frets palissander toets en de weide radius zorgen ervoor dat deze gitaar heerlijk bespeelbaar is voor iedereen. De luxe uitstraling komt door de afwerking met esdoornhout.

Verder zit er ook nog een ingebouwd element en voorversterker, waardoor de gitaar een mooie harde klant heeft.

Oké, het is niet perse een gitaar voor beginners, maar absoluut wel een goede investering voor de lange termijn!

Takamine GN93CE-NAT

#3 - Seagull S6 Original

Op nummer 3 van deze lijst vinden we de Seagull S6 Original. Een prachtige akoestische western gitaar met een dreadnought klankkast.

Deze akoestische gitaar is gemaakt van massief cederhout wat ervoor zorgt dat de gitaar een mooie warme en diepe klank geeft. De hals is van Canadees esdoornhout en heeft een 21-frets palissander toets.

Deze gitaar is niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor de gevorderde en de professionals die niet veel geld uit willen geven.

Dat maakt deze gitaar een echte allrounder en een die de rest van je leven met je mee gaat. Dit is absoluut een van mijn favoriete akoestische gitaren.

De prijs ligt wat hoger dan de nummer 1 en 2, daarom staat hij op 3, maar de kwaliteit is wel een stukje beter.

Seagull S6 Original

#2 - Fender CD-60S All Mahogany

De nummer 1 en 2 zijn toch wel mijn favorieten. Fender vind ik zelf een heel fijn merk, omdat vrijwel elke Fender die ik bespeeld heb echt betoverend was.

Deze Fender CD-60S All Mahogany ligt enorm dicht bij de nummer 1. Het was dan ook erg lastig om ze te rangschikken dus eigenlijk heben ze een gedeelde plek.

Dit is echter een akoestische western gitaar en de Fender op plek 1 is een elektrisch-akoestische western gitaar.

Dat is ook direct het grootste verschil tussen deze beide gitaren.

Verder is deze bijzondere dreadnought gitaar bijna in zijn geheel voorzien van een massief mahoniehout wat zorgt voor een mooie algehele, rijke en warme klank.

Deze Fender heeft een ''easy-to-play'' halsprofiel. Dit betekent dat de randen van de toetsen zijn afgerond waardoor er geen scherpe randen meer zijn. Dit maakt het de ideale akoestische gitaar voor beginners.

Daarnaast krijg je er ook nog eens een beschermhoes bijgeleverd.

Het is een bijzonder goede gitaar die ik van harte aan kan raden als je niet op zoek bent naar een elektrisch-akoestische gitaar, maar een gewone akoestische gitaar!

De reviews op bax-shop zeggen ook genoeg. Klik op onderstaande knop voor meer!

Fender CD-60S All Mahogany

#1 - Fender Classic Design CD-60SCE Black

Op plek nummer 1 vinden we de Fender Classic Design CD-60SCE Black. Een prachtige zwarte elektrisch-akoestische gitaar.

Dit is een dreadnought gitaar met een prachtig massief bovenblad gemaakt van mohonie, walnooit en sparrenhout.

Ingebouwd zit een toonregeling, tuner en een voorversterker van het geroemde Fishman. Verder beschikt deze akoestsiche western gitaar over 20-frets.

Het bespelen van deze gitaar is zo ontzettend ''smooth'' en de prijs kwaliteit verhouding is echt bizar. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat deze gitaar plek nummer 1 dik verdient!

De reviews op bax-shop spreken ook voor zich. Deze bekijk je via onderstaande knop!

Fender Classic Design CD-60SCE Black

De Beste Akoestische Gitaar Voor Professionals

Ook voor de professionals heb ik een geweldige gitaar gekozen. Hier moet je echter wel je portemonnee voor trekken. De gitaar kost namelijk 3.000,- euro, momenteel in de korting 2.500,- euro.

De Homestead GAC Grand Auditorium Venetian Cutaway is een gitaar van absurde kwaliteit. Uiteraard is het een elektrisch-akoestische gitaar met een top van adirondack sparrenhout.

De overige delen van deze gitaar zijn gemaakt van Javaans palissander. De gebruikte materialen zorgen ervoor dat deze gitaar een enorm rijke klank heeft waarbij alle klanken mooi lang door klinken.

Het speelcomfort van deze gitaar is ook ronduit ge-wel-dig mede dankzij de Venetian cutaway. De versterker in deze gitaar is een Fishman Matrix Blend systeem dat heel erg goed klinkt.

Eigenlijk is alles aan deze gitaar geweldig, op de prijs na. Toch heb je ook zeker gitaren die duurder zijn, maar zeker niet beter.

Heb je budget en was je op zoek naar een elektrisch-akoestische gitaar van deze prijsklasse dan is dit een enorme aanrader!

Homestead GAC Grand Auditorium Venetian Cutaway

Beste Goedkope Akoestische Gitaar Voor Beginners

De mensen met een wat kleiner budget en die niet direct een dure gitaar willen kopen terwijl ze nog niet zeker weten of ze het leuk vinden kunnen ook niet vergeten worden!

Als jij tot deze groep behoort dan heb ik deze gitaar voor jou uitgekozen. Het gaat hier om de Fender CD-60 V3 Black WN akoestische westerngitaar.

Een basis western akoestische gitaar voor beginners, maar zeker niet slecht. Deze gitaar is gemaakt van sparrenhout, walnoothout en mahonie.

Dit zorgt ervoor dat dit een complete en mooie gitaar is om te zien. Maar daarnaast krijg je ook een mooie rijke klank uit de gitaar.

Het speelcomfort is ook prima door de afstand tussen de snaren en de lagere snaarspanning. Een aanrader als je met laag budget toch wil leren piano spelen!

Fender CD-60 V3 Black WN akoestische westerngitaar.

Conclusie

Voor iedereen is er een geschikte akoestische beginnersgitaar. Als je een wat groter budget hebt dan kun je kiezen voor een semi-akoestische gitaar die je dus ook op een versterker aan kunt sluiten.

Is je budget niet zo groot of wil je niet te veel uitgeven? Dan is een van de Fenders uit de lijst een bijzonder goede keuze.

Hoe dan ook: met elk van deze gitaren zit je precies goed. Kies de gitaar die op dit moment jouw voorkeur geniet, bekijk de reviews op bax-shop en bestel hem!

Online Gitaarles Volgen?

Als je gitaar gaat leren spelen dan adviseer ik altijd om online gitaarlessen te gaan volgen.

Niet alleen is dit belachelijk veel goedkoper dan een privé leraar, maar ook leer je nog eens een stuk meer en heb je voor de rest van je leven toegang tot alle nieuwe materialen.

Ik vind het zelf heel prettig en dit hoor ik ook van eigenlijk alle beginners. Koen Snoek is een super professional die iets heel moois neergezet heeft.

Meer weten over de gitaarlessen van Koen? Lees dan eerst eens mijn Gitaarles van Koen review!

Peter

About the author

Hi! Mijn naam is Peter Schouten. Eigenaar en auteur op Muziek Universiteit. Hopelijk kom je er uit en vind je waar je naar zocht. Als dit niet zo is dan kun je altijd even contact opnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Jouw GRATIS E-Book!